Meksika’da altı ayda uyuşturucu bağlantılı 11 bin cinayet

Meksika’da bir sivil toplum örgütü, uyuşturucu tacirlerinin ülkedeki cinayetlerin çoğunun kaynağında yer aldığını belirtti. Yılın ilk altı ayında uyuşturucu bağlantılı 11 bin cinayet işlendi.

Kamu güvenliği üzerine araştırmalar yapan Semáforo Delictivo adlı sivil toplum örgütünün kurucusu Santiago Roel, “Geçen yıl da çok kötüydü ama bu yıl en kötüsü” dedi.

İçişleri Bakanlığı verilerine göre Ocak ve Haziran 2018 arasında, toplam 15 bin 973 kasıtlı cinayet işlendi. Geçen yılın aynı döneminde 13 bin 503 kasıtlı cinayet belirlenmişti. Bakanlığın verilerinde bunların ne kadarının organize suç bağlantılı olduğu belirtilmiyor.

Ancak Semáforo Delictivo örgütünün araştırmalarına göre yaklaşık 16 bin cinayetin, 11 bin 241’i uyuşturucu tacirlerinin kiralık katilleri tarafından gerçekleşti.

Geçen yılın aynı dönemine kıyasla uyuşturucu bağlantılı cinayetlerin yüzde 28 artış gösterdiğini belirten örgütün kurucusu Roel, “Bu tarihi bir rekor” dedi. 2017 yılının ilk altı ayında 8 bin 791 uyuşturucu bağlantılı cinayet işlenmişti.

Roel, “Tüm bu kan banyosu, tüm bu cinayetler uyuşturucu bağlantılı, uyuşturucu mafyaları arasındaki çatışmalarla bağlantılı” dedi.

Aynı örgütü göre 2018 yılının ilk altı ayında cinayetlerde yüzde 15 artış yaşanırken, kadını hedef alan cinayetlerde yüzde 11 artış yaşandı. Alıkoyma olaylarında ise yüzde 18’lik düşüş gerçekleşti.