Meksika ABD ile işbirliğini yeniden gözden geçirecek

Meksika hükümeti, göç ve sınır güvenliği konularında gerginlik yaşadığı Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile işbirliklerini yeniden gözden geçirme kararı aldığını duyurdu.

Meksika Dışişleri Bakanı Luis Videgaray, ABD Başkanı Donald Trump’ın Meksika sınırına ordunun rezerv birlikleri olan Ulusal Muhafızlar’ı gönderme kararının yarattığı rahatsızlığı vurguladı.

Grupo Formula radyosuna konuşan Videgaray, sınır güvenliği üzerinden iki ülke arasında tansiyonun yükseldiğine dikkat çekti. Videgaray, iki ülke arasındaki gerginlikler nedeniyle Devlet Başkanı Enrique Peña Nieto’nun ABD’yle ilgili ‘bazı kararlar’ alacağını duyurdu.

Henüz herhangi bir karar alınmadığını söyleyen Dışişleri Bakanı, alınacak kararların niteliğine ilişkin ise detay vermedi.

SINIR VE TİCARET ANLAŞMAZLIKLARI

İki ülke arasındaki en önemli tartışma konularından biri, Donald Trump’ın Meksika sınırına inşa etmek istediği duvar olmuştu. Trump, maliyetinin Meksika tarafından karşılanmasını istediği duvarın inşası bitene kadar sınıra askeri birlikler gönderme kararı almıştı. Trump, son olarak Meksika’dan gelen göçmenlerin ülkesinde birçok kriminal suça bulaştığını savunmuştu.

ABD ile Meksika arasında karşılıklı ticari ilişkiler üzerinden de tartışmalar yaşanmıştı. ABD Başkanı Donald Trump, Meksika’nın ülkesine yaptığı ihracatın fazlalığının yol açtığı dış ticaret açığını kapatmak amacıyla Kanada’nın da dahil olduğu Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA)’nın yeniden müzakere edilmesini istemişti.