May’e Brexit darbesinden sonra gensoru

İngiltere Başbakanı Theresa May, Avam Kamarası’nda Brexit planının reddedilmesi ardından bu kez gensoru ile karşı karşıya kaldı.

Avam Kamarası’nda Salı günü yapılan oylamada Brexit planı, 202 oy karşı 432 oyla reddedildi. 1920 yılından bu yana ilk kez bir İngiliz yönetici böyle bir yenilgi ile karşılaşıyor. Bu tarihi oylama ile Birleşik Krallık’ın geleceği daha belirsiz hale geldi. İngiltere’nin 29 Mart’ta AB’den çıkması öngörülüyor.

Oylama sonucu açıklandıktan hemen sonra muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, hükümete karşı gensoru önergesi verdi. Corbyn, sonuçları “felaket” olarak değerlendirdi.

May’in küçük ittifakı Kuzey İrlanda aşırı muhafazakar partisi DUP ve bir çok muhafazakar milletvekili May’i destekleyeceklerini bildirdi.

İngiliz basını da, Avam Kamarası’ndaki oylamanın sonuçlarını sert ifadelerle sayfalarına taşıdı. The Telegraph “Tam bir aşağılanma” ifadesini kullanırken, The Guardian “Tarihi yenilgi” tanımını yaptı. ABD’deki Washington Post gazetesi Birleşik Krallık’ın “bir felakete doğru gittiği” yorumunda bulundu.

Times editörü Matthew Parris, parlamenterlerin işleri ele almasının zamanının geldiğini belirterek, “Ne hükümette ne de muhalefette, bu bataklıktan çıkışı sağlayabilecek bir liderlik yok” dedi.

İşçi Partisi’nin verdiği gensorunun kabul edilmesi halinde yeni bir yönetimin oluşturulması ve 14 gün içinde parlamentodan güvenoyu alması gerekecek. Bu süre içerisinde yeni hükümet kurulamazsa, genel seçimlere gidilecek.

Eğer May, hükümeti kurmayı başarabilirse, Pazartesi gününe kadar bir “B planı” sunması gerekecek. Bu konuda da bir çok seçenek öne çıkıyor: AB’ye müzakereler için geri dönmek veya Brexit tarihinin ertelenmesini istemek. Brexit planının reddedilmesi aynı zamanda, özellikle ekonomik çevreleri endişelendiren anlaşmasız bir ayrılık olasılığına da kapı açıyor.