Manila’da kovid-19 tedbirleri: Giriş çıkışlar yasaklandı

Filipinler’in başkenti Manila’ya, kovid-19’a karşı alınan tedbirler kapsamında giriş çıkışlar yasaklandı.

12 milyon nüfuslu kentin giriş ve çıkışlar silahlı polisler tarafından kapatıldı. Manila’dan uçakların kalkışı ve inişi de yasaklandı. Kalabalık etkinlikler de en az 1 aylığına yasaklandı.

Manila’ya giriş çıkışlar, sadece zorunlu işler kapsamında özel bir izinle yapılacak. Gece saat 20.00 ile sabah saat 05.00 arasında da sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Kentteki bütün okullar da kapatıldı.

Tedbirlerin geç bir şekilde hayata geçirilmesi sağlık sektörü çalışanlarının tepkisine neden olurken, pandeminin yayılmasını engellemek için yeterli olacak mı sorusunu da soruyor.

Filipinler’in genelinde de benzer uygulamalara gidileceği belirtiliyor. Filipinler’de şimdiye kadar 111 vaka tespit edildi. 8 kişi de yaşamını yitirdi.

İçişleri bakanı Eduardo Ano, “Biz şimdi İtalya’nın 2 ay önceki halindeyiz. Verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz ama tedbirleri uygulamalıyız” açıklamasında bulundu.

Kent içinde ise hayat tamamen durmuş değil, insanlar çalışmaya gidip gelebiliyor, ancak kontrol noktalarından geçmek zorunda. Otobüs ve trenler de şimdilik çalışıyor.

Tedbirlerin alınacağının açıklanmasından kısa bir süre önce, kentte yaşayan insanların büyük bir bölümü gıda stoku yaparken, binlerce kişi ise kenti araçları ile terk etti.

Devlet Başkanı Salvador Panelo’nun sözcüsü M. Duterte, başkanın başkentin karantinaya alınması kararını daha onaylamadığını açıkladı.

Kentin 17. Bölge belediye başkanları ise insanların en uğrak yerlerinden olan alış-veriş merkezleri ile ortak buluşma mekanlarının kapatılması talebinde bulunuyor.