Maduro üretim modelinin başarısızlığını kabul etti

Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, hükümetinin ülkede uygulamaya koyduğu üretim modelinin başarısız olduğunu kabul etti.

Sosyalizmle yönetilen devletin cumhurbaşkanı Maduro, Pazartesi akşamı iktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi’nin kongresinde konuştu.

Maduro, “Şimdiye kadar test ettiğimiz üretim modelleri başarısız oldu. Bu bizim sorumluluğumuzdur, benimdir, senindir” dedi.

“Ağlayıp sızlamaya yeter” diyen Maduro, “Dış saldırı olsa da olmasa da üretmemiz ve Venezuela’yı bir ekonomik güç haline getirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Venezuela hükümeti, çelik ve beton gibi ekonominin temel kaynaklarını millileştirdi, yüzlerce şirketi kamulaştırdı. Hükümet yakın zamanda orduyu da fiyat artışlarını denetime almak için belediye pazarlarını kontrol etmeye çağırdı.

Uluslararası Para Fonu İMF’ye göre ülkede enflasyon bu yıl yüzde 1.000.000’a (1 milyon) ulaşabilir. Yurt içi milli hasılanın ise yüzde 18 oranında çökeceği tahmini yapılıyor. Venezuela’da devlet farklı sektörlerdeki fiyatları denetlerken, döviz kurları üzerinde de tekele sahip.

Maduro, “İstikrara geri dönmek için iki yıl gerekeceğini düşünüyorum” dedi.

Venezuela Cumhurbaşkanı ekonomiyi ayakları üzerine kaldırmak için hedeflerini sıralarken, 2025 yılında veya öncesinde günlük petrol üretimini 6 milyon varile çıkarmak istiyor. Petrol üretimi mevcut durumda çöküş yaşıyor. 2008’de günde 3.2 milyon varil üretimi, geçen Haziran ayında son 30 yılın en düşük seviyesi olan 1.5 milyon varile geriledi. Maduro, Venezuela ve kamu petrol şirketi PDVSA’ya mali yaptırımları uygulayan ABD’yi “ekonomik savaş” yürütmekle suçluyor.

Ulusal Tarımcılar Federasyonu’na göre tarım sektörü ulusal tüketime sadece üçte bir oranında katkı sağlıyor. Geçmişte bu oran yüzde 75’ti. Venezuela Sanayi Konfederasyonu’na göre sanayi de kapasitesinin yüzde 30’u oranında iş yapıyor.