Maduro: CIA komplo hazırlığı yapıyor

Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, Amerika, Meksika ve Kolombiya hükümetlerinin, CIA tarafından hazırlanan bir komploya karıştığını söyledi.

Maduro, askeri bir törende yaptığı konuşmada, "Başkan Trump'tan kendisinin küresel hükümet olduğunu düşünen CIA müdürünün saygısız, müdahaleci kelimelerine açıklık getirmesini istiyorum" dedi.

Maduro, CIA şefi Mike Pompeo'nun Venezuela hükümetini devirmek amacıyla Meksika ve Kolombiya hükümetleriyle doğrudan işbirliği yaptığı suçlamasında bulundu.

Venezuela Dışişleri Bakanı Samuel Moncada, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada, CIA patronunun söz konusu ifadeleri 20 Temmuz'da ABD'nin Aspen kentinde düzenlenen güvenlik forumunda kullandığını söyledi.

Moncada'ya göre CIA yetkilisi şu ifadeleri kullandı: "İki hafta önce Bogota ve Meksiko'daydım. Net bir şekilde Venezuela'da siyasi bir geçiş konusundan söz ettim."

Bunun üzerine açıklamada bulunan Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro, Meksika ve Kolombiya hükümetlerinden izah istedi. Maduro ayrıca söz konusu hükümetlere, CIA'nin bu saygısızlığına karşı siyasi ve diplomatik yaptırımda bulunması çağrısında bulundu.

Pazartesi bir açıklama yapan Kolombiya Dışişleri Bakanlığı, hiçbir zaman Venezuela iç işlerine karışmadıklarını belirtti.

Venezuela uzun zamandan beridir siyasi ve ekonomik bir kriz içerinde bulunuyor. Bu hafta Venezuela, önemli gelişmelere tanıklık edecek. Hafta sonu Maduro'nun istediği Kurucu Meclis belirlenecek.

Washington destekli sağcı muhalefet, 30 Temmuz'daki seçimleri bloke etmek için girişimlerini arttırdı.

Muhalefet Nisan ayından beridir sokaklarda Maduro hükümetine karşı eylemlerde bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde paralel bir mahkeme de kuruldu.

Eylemlerde de şimdiye kadar en az 103 kişi öldü, binlerce kişi yaralandı, yüzlerce kişi gözaltına alındı.