Madagaskar’daki kasırga ardından insani kriz endişesi

Madagaskar’ı vuran Batsirai kasırgası ülkeyi terk ederken, ardından 21 ölü ve onbinlerce felaketzede bıraktı. Pirinç tarlalarının yok olduğu ülkede insani kriz endişesi var.

Hint Okyanusu’ndaki büyük ada Madagaskar, tropikal kasırganın şokunu yaşıyor. 28 milyon nüfuslu ülkeyi vuran Batsirai kasırgası 7 Şubat günü adayı terk etti.  Ancak ardında ağır bir yıkım bıraktı.

Yetkililere göre 21 kişi hayatını kaybetti, 70 bin kişi hasar gören ya da yıkılan evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF, dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Madagaskar’da çok sayıda çocuğun da mağdur olduğuna dikkat çekti. Çocuklar ülke nüfusunun yarısından fazlasını oluşturuyor.

5 ve 6 Şubat gecesi etkili olan kasırga, 150 kilometre uzunluğundaki bir alanda yıkım yarattı.

Ülkenin batısındaki iç topraklara yönelen kasırga, ırmakların taşmasına neden olarak pirinç tarlalarını yok etti.

UNICEF’in Madagaskar temsilcisinin yardımcısı Jean-Benoit Manhes, tarım boyutunda kasırganın etkisinin aylarca süreceğini belirtti.

Kasırganın yol açtığı mağduriyet, ülkenin güneyini vuran ağır kuraklığın yol açtığı açlık sorununa eklendi.

Adanın kuzeyini güneyine bağlayan yolun da kasırga nedeniyle kesilmesi, gıdaya erişimi zorlu hale getirirken, sivil toplum örgütleri insani kriz yaşanmasından endişe ediyor.

Ocak ayında da tropikal kasırga Ana, 60 dolayında kişinin ölümüne neden olmuştu. Bu kasırgada Malawi, Mozambik ve Zimbabwe’de de onlarca kişi hayatını kaybetmişti.