Macron ve Reisi nükleer müzakereleri görüştü

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile İranlı mevkidaşı İbrahim Reisi bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Macron İranlı mevdaşı ile yaptığı telefon görüşmesinde nükleer anlaşmaya ilişkin yapılan müzakerelerin hızlandırılması gerektiğine vurgu yaptı.

Açıklamaya göre, “2015 nükleer anlaşmasıyla ilgili olarak, Cumhurbaşkanı diplomatik bir çözümün mümkün ve zorunlu olduğuna olan inancını yineledi.”

Macron ayrıca, herhangi bir anlaşmanın “tarafların açık ve yeterli taahhütlerini gerektireceğini” sözlerine ekledi.

Açıklamaya göre Macron “Viyana'da müzakerelerin yeniden başlamasından birkaç ay sonra, bu çerçevede hızlı bir şekilde somut ilerleme elde etmek için hızlanma ihtiyacında ısrar etti.”

Fransa Cumhurbaşkanı, İran’ın “yapıcı bir yaklaşım göstermesi ve taahhütlerini tamamen hayata geçirme noktasına geri dönmesini” istedi.

İran’ın müzakerelerde bir anlaşmaya varmak için ciddiyetini ve iradesini kanıtladığını dile getiren Macron, “Diğer tarafın bu konudaki herhangi bir çabası, yaptırımların kaldırılmasını, denetlemeyi ve geçerli bir garantiyi içermesi gerekiyor” diye ekledi.

Fransa, konuya ilişkin Cuma günü yaptığı bir önceki açıklamada müzakerelerin bir sonuca varabileceğini ifade etmişti.

Viyana’daki görüşmeler, tarafların kendi ülkelerine dönerek istişarelerde bulunması ve gelecek hafta yeniden masaya oturmaları için askıya alınmıştı.

Nükleer anlaşmaya ilişkin müzakereler kasım ayı sonundan bu yana Avusturya’nın başkenti Viyana’da yürütülüyor.

ABD, nükleer anlaşmadan 2018 yılında tek taraflı olarak çekildiği için Viyana’da yürütülen görüşmelere dolaylı olarak katılıyor.

2015’te Viyana’da yapılan nükleer anlaşmanın bir tarafından İran, diğer tarafında Rusya, Çin, Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya var.

Yürütülen yeni müzakereler ABD’nin 2018 anlamasına yeniden dahil edilmesi ve İran’ın da taahhütlerine geri dönmesini amaçlıyor.

2015 anlaşması İran’ın nükleer programına sıkı bir denetim getirilmesi karşılığında uluslararası yaptırımların hafifletilmesini öngörüyordu.

Macron ile Reisi arasındaki telefon görüşmesinde ayrıca başta Lübnan ve Körfez’in güvenliği olmak üzere bölgesel sorunların da ele alındığı belirtildi.

Bu çerçevede Macron bir kez daha Birleşik Arap Emirlikleri’nin hedef alan saldırıları kınadı ve her iki lider Yemen çatışmasına “siyasi bir çözümün gerekliliğine” vurgu yaptı.