Fransa kendisini izole etti

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ülkeyi içerden ve dışarıdan izoleye alma kararı alırken, belirtilen kurallara uymayanlara yaptırım uygulanacağını duyurdu.

İtalya ve İspanya’dan sonra Fransa da korona virüsün yayılmasını engellemek için kendini izole etme kararı aldı.

Okullar ve kreşlerin kapatıldığı ülkede, gıda gibi temel ihtiyaçlar dışındaki ticari yerler daha önce kapatılmıştı. Macron, tedbirlere rağmen tavsiyelere uyulmamasına tepki göstererek, “sadece kendinizi korumadığınız gibi, başkalarını da korumuyorsunuz” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, hastaneler üzerinde baskılar artarken, tüm çabaların virüsün yayılmasını frenlemek olduğunu kaydetti.

EV DIŞINDAKİ TÜM TEMASLAR MAKSİMUM DÜZEYDE SINIRLANDIRILACAK

Macron, ağır semptomlar olmadan hastanelere başvurulmamasını isterken, Salı gününden itibaren 15 gün boyunca tüm yer değiştirmelerin sert bir şekilde sınırlandırılacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı, “Dışarıda toplanmalara izin verilmeyecek, arkadaşlarla bir araya gelmek, parklara gitmek mümkün olmayacak. Ev dışında temasları maksimum düzeyde sınırlandırmadır sözkonusu olan” dedi.

UYMAYANLAR CEZALANDIRILACAK

Tüm Fransa genelinde sadece gerekli hallerde dışarı çıkılması gerektiğini ifade eden Macron, “Tüm şirketler, evden çalışmayı kolaylaştırmalı” dedi.

Tüm ihlallerin cezalandırılacağı uyarısında bulunan Macron, sağlıkçıları dinlemek gerektiğini ifade ederek, sağlıkçıların “evde kalmayı” salık verdiğini kaydetti.

Macron, ilerleyen saatlerde detaylı bilgilendirmelerin yapılacağını ve izole kurallarına uymayanların cezalandırılacağı uyarısında da bulundu.

ORDU DEVREYE GİRİYOR : SAHRA HASTANESİ ALSACE BÖLGESİNE

Covid-19 virüsünün en fazla yayıldığı bölgelerin başında Grand-Est bölgesinin bir kısmını oluşturan Alsace geliyordu. Macron, vakaların üçte birine yakınının görüldüğü Alsace’ta ordunun sahra hastanesi kuracağını duyurdu.

Macron ayrıca ülke genelindeki tüm tıbbi maskelerin dağıtımında hastaneler ile şehir ve kırsaldaki doktrolar ile hemşireler gibi sağlık çalışanlarına öncelik verileceğini söyledi. Ayrıca taksiler ve otellerin sağlık çalışanlarının yer değiştirmeleri veya ağırlanmasına öncelik verilecek.

İKİNCİ TUR SEÇİMLER ERTELENDİ

Emmanuel Macron, Pazar günü yapılan seçimlerin ilk turundan sonra, bu hafta sonu yapılması öngörülen ikinci tur seçimleri erteleme kararı aldığını da duyurdu. Macron, bu kararın Ulusal Meclis ve Senato başkanlarıyla yaptığı görüşmeden sonra alındığını ve siyasi partilerin bilgilendirildiğini söyledi.

SAVAŞTAYIZ ; TÜM REFORMLAR ERTLEENDİ

“Savaştayız. Bir sağlık savaşıdır ve düşman hemen yanı başımızda” diyen Macron, “Hükümet ve parlamentonun tüm eylemleri salgına karşı olmalı. Tüm reformları askıya alma kararı aldım. Buna emeklilik reformu da dahildir” şeklinde konuştu.

AB SINIRLARI KAPATILDI

Macron, bir ay boyunca Avrupa Birliği ve Schengen sınırlarının girişlere kapatılacağını da açıkladı. Macron, Avrupalı olmayan tüm seyahatlerin durdurulacağını kaydetti.

ŞİRKET VE ÇALIŞANLARA DESTEK İÇİN

Korona virüsü pandemisi nedeniyle yaşanan ekonomik kayıpların aşılması için devletin ciddi boyutlarda yardımlarda bulunacağını söyleyen Macron, şirketlerin ödeyeceği sigorta primleri veya vergilerin erteleneceğini ilan etti. Ayrıca elektrik, gaz veya su faturaları da ertelenecek.

Ayrıca okulların ve kreşlerin kapalı olması nedeniyle çocuklarına bakmak zorunda kalan çalışanların maaş kayıplarının sosyal sigorta veya işsizlik sistemince karşılanacağını belirten Macron, serbest meslek statüsünde çalışan milyonlarca kişi için de ulusal düzeyde bir tazminat fonunun hayata geçirileceğini duyurdu.

Macron’un konuşmasının sonunda yeniden ‘savaşta’ olunduğuna vurgu yapması dikkat çekti.