Macron AB Projesi’ni duyurdu

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, AB’nin uzun vadede dünyadaki yerini koruyabilmesi için savunma, güvenlik, göç, sanayi, iklim ve çevre ile üretim gibi konularda ortak kurumlara sahip olması çağrısı yaptı.

Sorbonne Üniversitesi’nde öğrencilerle buluşmasında konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa’nın göç, savunma, güvenlik, maliye gibi alanlarda ortak güç olması gerektiğini savundu.

YÜZLERCE ÖĞRENCİNİN PROTESTOSUYLA KARŞILAŞTI

Macron’un Sorbonne’daki konuşması öncesinde sosyal haklarda birçok kesintiler öngören liberal reformları tepki gösteren yüzlerce öğrenci de protesto gösterisi düzenledi. Öğrenciler, taşıdıkları pankartlarla Macron’un üniversitelere alımlarda daha seçici olunmasına yönelik projelerini de sert bir dille eleştirdiler.

Öğrenciler, dar gelirli ailelerden gelenler ile eğitimde fırsat eşitliğinden yararlanamayanların dışlanacağı tepkisinde bulundular.

SAVUNMADAN  GÜVENLİĞE VE GÖÇE KADAR ORTAK KURUMLAR

Sorbonne’da farklı ülkelerden Fransa’ya gelen üniversite öğrencileri önünde konuşan Macron, birçok konuda ortak politikaların ve kurumların oluşturulması çağrısında bulundu.   

Konuşmasında Avrupa Birliği’nin (AB) ortak mülteci ve göç politikası olması gerektiğini dile getiren Macron, ‘Avrupa İltica Ofisi’ adı altında ortak bir kurumun oluşturmak istediğini söyledi. Macron, sınırları korumak amacıyla da bir ortak sınır polisinden yana olduğunu kaydetti.

Savunma ve güvenlik politikasının önemine vurgu yapan Macron, ‘ortak müdahale gücü’ kurulması önerisini dillendirdi. Macron, savunma ve güvenlik alanı için ortak bütçenin yanı sıra AB ülkelerinin ‘ortak bir doktrine’ sahip olmaları gerektiğinin altını çizdi.

ORTAK İSTİHBARAT, TERÖRİZM SAVCILIĞI VE SİVİL SAVUNMA GÜCÜ

Emmanuel Macron’un önerileri arasında AB ülkelerinin ortak istihbaratının oluşturulması bulunurken, terörizm suçları için bir savcılık makamı önerisi de getirdi. Macron, doğal afetlerle mücadele için ‘ortak sivil savunma gücünün’ oluşturulması için çabalayacağını belirtti.

“KARBON VERGİSİ AB DÜZEYİNDE OLMALI”

AB ülkelerinin iklim ve çevre politikalarının ortaklaştırılmasının gereğine işaret eden Macron, bunun ekolojik dönüşümün gerçekleştirilebilmesi için önemli olduğunu vurguladı. Macron, Avrupa ülkelerindeki karbon vergisinin birlik düzeyinde belirlenmesini isterken, bu sayede atmosferin kirlenmesinde ‘oldukça yüksek payı olan’ sanayinin cezalandırılmasının mümkün olacağını söyledi.

Macron, karbon vergisinin atmosfere salınan her ton başına 25 ile 30 euro arasında olması gerektiğini savundu.

İTHALAT ÜRÜNLERİNE KARBON VERGİSİ İSTEDİ

Emmanuel Macron, AB ülkelerine dışarıdan getirilen ürünlerin ‘atmosferi kirleten şirketlerce üretiliyor’ olması halinde ise karbon vergisi alınması şartını öne sürdü. Macron, bunun iklimsel değişiklikleri önleme konusunda sorumlu davranan Avrupalı üreticiler ile Avrupa dışındaki üreticiler arasında haksız rekabeti önleme amaçlı olacağını söyledi.

“ORTAK İNNOVASYON AJANSI KURULSUN!”

Avrupa ülkelerinin üreticilikteki rekabet gücünü kaybetme riskine de değinen Emmanuel Macron, ‘Avrupa İnnovasyon (yenilik) Ajansı’ adı altında ortak bir kurumun gerekli olduğuna konuşmasında yer verdi. AB’deki telif ve patent haklarının korunmasını isteyen Macron, ayrıca ‘her türlü yaratımın’ hak ettiği düzeyde ödenmesi gerektiğini söyledi.

EURO BÖLGESİ İÇİN ‘GÜÇLÜ BİR BÜTÇE’

Emmanuel Macron’un Mayıs ayındaki seçimler öncesinde en çok dile getirdiği vaatlerinden biri ise, 19 AB ülkesinin üyesi olduğu Euro Bölgesi için ortak maliyenin oluşturulması oldu.

Sorbonne’daki konuşmasında Euro Bölgesi Maliye Bakanlığı’nın kurulması talebini yineleyen Macron, bu bakanlığın yanı sıra bütçelerin daha demokratik bir kontrole tabi tutulması önerisini sıraladı.

Euro Bölgesi Ortak Bütçesi önerisini hayata geçirmekte kararlı olduğunu söyleyen Macron, bu bütçenin Euro Bölgesi Maliye Bakanı tarafından yönetileceğini ve söz konusu bakanın ise bir parlamento tarafından kontrol edileceğini bilgisini verdi. Macron’un istediği bu bütçeyle Avrupa genelindeki yatırımların finanse edilmesini ve olası ekonomik şoklara karşı stabilizasyon rolünün yerine getirilmesini planlıyor.

Macron, Euro Bölgesi Ortak Bütçesi’nin finansmanının ise dijital teknoloji şirketlerine getirilecek vergilerin yanı sıra çevre vergileriyle, ‘ileriki aşamada’ şirketlerin ödediği kurumlar vergisi üzerinden sağlanacağını savundu.

Böylesi bir ortak bütçenin ‘sihirli bir değnek’ olmadığını söyleyen Macron, projesine karşı Almanya’daki seçimlerden sonra iktidar ortağı olması beklenen liberal FDP’nin getirdiği ‘kırmızı çizgileri’ eleştirdi. Macron, amacının ‘devletlerin eski borçlarını ortaklaştırma’ ya da ‘şu veya bu devletin kamu bütçe sorunlarını çözme’ olmadığını söylerken, “benim kırmızı çizgilerin yok, sadece ufuklarım var” diye konuştu.