Macaristan’da on binlerce Orban’a karşı yürüdü

Macaristan’da otoriter yönetim tarzıyla tepki çeken Başbakan Viktor Orban’a karşı düzenlenen protesto gösterisine on binlerce kişi katıldı.

8 Nisan’da Viktor Orban’ın başında olduğu Fidesz adlı parti üçüncü kez üst üste parlamentoda çoğunluğu sağlamayı başarmıştı.

Yabancı ve Yahudi karşıtı söylemlerinin yanı sıra otoriter yönetimi nedeniyle tepki çeken Orban’ın yeniden başbakanlık hakkını kazanmasına karşı protesto gösterileri devam ediyor.

Dün akşam başkent Budapeşte’de sokağa inen 30 bini aşkın kişi Orban’a karşı sloganlarla tepkisini gösterdi. Budapeşte’de geçtiğimiz hafta düzenlenen benzeri bir gösteriye en az 100 bin kişi katılmıştı.

Göstericiler sık sık ‘demokrasi’ şeklinde bağırırken, organizatörler, amaçlarının Orban’a karşı geniş bir sivil hareket oluşturmak olduğunu söylüyor.

Avrupa Birliği (AB) içerisinde Polonya Başbakanı Jaroslaw Kacyznski’yle birlikte otoriter iki başbakandan biri olan Orban’ın seçimler öncesinde yabancı düşmanı söylemleri dikkat çekmişti. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından hazırlanan raporda, 8 Nisan’daki seçimlerde sandıklarda hile olmadığı, ancak  yabancı karşıtı söylemler ve medyanın büyük oranda taraflı olması nedeniyle adil bir propaganda ortamının olmadığına değinilmişti.