Lula teslim olmadı, halk nöbette

Seçimlerin favorisi olduğu bir dönemde hakkındaki hapis cezası kesinleşen Brezilya’nın eski lideri Lula’nın teslim olmayı reddettiği bildiriliyor.

2003-2010 yılları arasında Brezilya devlet başkanlığı görevini yürüten Luiz Inacio Lula da Silva’nın hakkında verilen hapis cezasına farklı mercilerde yapılan itirazlar reddedilmişti. Son olarak Brezilya Yüksek Mahkemesi’nin reddi ardından federal bir yargıç, Lula’nın dün yerel saatle 17.00’ye kadar polise teslim olmasına karar vermişti.

Devlet başkanlığı seçimleri öncesinde kendisine yargı eliyle komplo kurulduğunu savunan Lula ise, yargının kararına uymamakta kararlı. Kendisine tanınan sürede polise teslim olmayan Lula’nın resmi makamlarca ‘kaçak’ statüsüne alınmadığı da verilen bilgiler arasında.

Lula’nın polis tarafından gözaltına alınması ihtimaline karşı Curitiba’daki polis karakolunun çevresinde binlerce İşçi Partisi (PT) sempatizanı toplandı. Kitle, Lula’nın kaçmayacağını ancak kendilerinin de onu polise vermeyeceklerini haykırdılar.

Hakkında toplamda 6 davanın devam ettiği Lula da Silva, rüşvet ve yolsuzluk suçlamasıyla 12 yıl hapse mahkum edilmişti. Askeri diktatörlüğün sona erdiği 1985 yılından sonra 2003 yılında seçilen ilk sosyalist siyasetçi olan Lula, Ekim ayında yapılacak seçimlerin favorisi idi. Ancak hakkındaki mahkumiyet kararı nedeniyle Lula’nın adaylığı düşürülmüştü.

Lula’dan sonra 2011 yılında göreve seçilen Dilma Rousseff de Ağustos 2016’da benzer suçlamalarla Senato tarafından görevinden alınmıştı.