Lübnan’da mülteci krizi: 11 milyar dolar yardım yapılacak

Suriye’deki iç savaş nedeniyle ülkesini terk eden mültecilerin önemli bir kısmına ev sahipliği yapan Lübnan’a nihayet uluslararası toplumca büyük mali yardım yapılıyor.

Fransa’nın başkenti Paris’te toplanan bir konferansta, neredeyse nüfusunun beşte birine yakınını mültecilerin oluşturduğu Lübnan’a 11 milyar dolar mali yardım yapılması kararlaştırıldı.

DÜNYA BANKASI, SUUDİ ARABİSTAN VE FRANSA BAŞI ÇEKİYOR

Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yanı sıra 40 kadar ülkenin temsilcilerinin katıldığı konferansta, ağır mülteci yükü nedeniyle çökme noktasına gelen Lübnan’ın yeniden istikrara kavuşturulması için yatırımlar vaat edildi. Dünya Bankası tarafından tek başına 4 milyar dolarlık bir yardım öngörülürken, bu yardımlar önümüzdeki 5 yıla yayılacak şekilde verilecek.

Suudi Arabistan ise, bugüne kadar Lübnan tarafından geri ödemesi yapılmayan kredilerin limitinin 1 milyar dolar düzeyinde uzatılmasını vaat etti.

Lübnan’ın ağır mülteci yüküyle başa çıkabilmesini hedefleyen konferansta Fransa hükümeti, 550 milyon euro kadar kredi ve hibe vermeyi kabul etti. Konferansta Hollanda’dan 300 milyon, Britanya’dan 150 milyon ve İtalya’dan ise 120 milyon euroluk bir yardım taahhüdünde bulunuldu.

MÜLTECİ GÖÇÜ ZATEN HASSAS OLAN DENGELERİ ALT ÜST ETTİ

Lübnan’da Suriye’deki iç savaşın başladığı 2011 yılında 4,5 milyon kişi yaşarken, 2016 sonunda bu sayı 6 milyonun üzerine çıkmıştı. Bu nüfusun 1 milyonu aşkın bir kısmını Suriye’den gelen mülteciler oluşturuyor.

Ancak Ortadoğu’nun en küçük ülkelerinden olan Lübnan’da Hristiyan, Şii ve Sünniler gibi farklı kesimleri temsil eden politik sistem oldukça hassas. 1975-1990 arasındaki iç savaşın etkilerini zar zor atan ülkede 2011’den sonra gelen mültecilerin fazlalığı ve bu mültecilerle birlikte kimi örgütlerin faaliyetleri de tedirginlik yaratıyordu.

Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin geçtiğimiz yıldan bu yana özellikle Fransa üzerinden yaptığı görüşmelerde mali yardım konusunu gündeme getirdiği biliniyor. Avrupa ülkelerinin büyük bir mülteci göçünü önlemek amacıyla Lübnan’a mali yardımları göze aldığı tahmin ediliyor.  

Suriyeli mültecilerin en fazla yaşadığı bir diğer ülke ise, Ürdün. 2011 yılında 7,5 milyon olan Ürdün nüfusu, günümüzde 9,5 milyonu aşmış durumda.