Lübnan’da Hizbullah ve müttefikleri kazandı

Lübnan’da 9 yıl aradan sonra dün (6 Mayıs) düzenlenen genel seçimlerin resmi olmayan ilk sonuçları belirlendi. Buna göre, Hizbullah ve müttefikleri zafer kazandı.

Lübnan merkezli El-Meyadin televizyonun aktardığı haberde, Lübnan seçimlerinde Hizbullah ve müttefiklerinin (Direniş'e Vefa' ittifakı) büyük bir zafer kazandığı, Başbakan Saad el-Hariri’nin liderlik ettiği El-Müstakbel partisinin ağır bir yenilgi aldığı belirtildi.

Lübnan İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre katılım yüzde 49,2’de kaldı.

HİZBULLAH'IN TÜM ADAYLARI MECLİSTE

Lübnan Parlamentosu'ndaki 128 sandalye için 597 aday yarıştı. İlk bilgiler, Hizbullah’ın aday gösterdiği 13 kişinin tamamının meclise girdiği yönünde.

Hizbullah’ın adayı Emin Şeri’nin Başbakan Saad el-Hariri’den 2 bin daha fazla oy alarak Batı Beyrut’ta birinci olduğu belirtildi.

DAĞILIM

Lübnan meclisinde Hıristiyanlar ile Müslümanların 64’er kontenjanı bulunuyor. Müslümanların payına düşen 64 sandalyeden Sünniler ile Şiilerin 28, Dürzilerin 7 ve Alevilerin de 1 sandalye hakkı bulunuyor.

Lübnan’da yasalar gereği cumhurbaşkanı Maruni, başbakan Sünni, meclis başkanı da Şii olmalı.

EN SON 2009'DA YAPILMIŞTI

Lübnan’da en son 2009’da genel seçimler yapılmıştı. Seçimler Suriye krizinin yarattığı güvenlik sorunları nedeniyle aradan geçen 9 yıla rağmen yapılmamıştı.