Libya iç savaşı tarafları Fransa’da bir araya geliyor

Halen iç savaşın devam ettiği Libya’da en önemli iki güç arasındaki barış görüşmeleri Fransa’nın arabuluculuğuyla başlıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un arabuluculuğunda başlayan görüşmeler bugün Celle-Saint Cloud kasabasında yapılacak. Görüşmelere Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan ‘Ulusal Birlik Hükümeti’ adına başbakan Fayez Saraj, ülkenin doğu bölgelerini kontrolünde tutan birliklerin komutanı Khalifa Haftar katılıyor.

Ancak Saraj ve Haftar’ın görüşmeleri Emmanuel Macron’la ayrı ayrı yapacakları ve ilk aşamada bir araya gelmeyecekleri bildiriliyor.

Görüşmeler öncesinde taslak niteliğinde olduğu belirtilen 10 maddelik bir açıklamada, ateşkesin yanı sıra ‘hukuk devleti’ ilkelerine dayalı bir devletin yapılandırılması gerektiği vurgulandı. Açıklamada, Libya’daki krizin aşılmasının ancak siyasi bir çözümle mümkün olduğunun altı çizildi.

Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi’nin desteklediği Khalifa Haftar ve müttefikleri Libya’nın doğu, güney ve orta kesimlerini ellerinde tutuyor. Bu kentler arasında Bingazi de bulunurken, Ulusal Birlik Hükümeti’nin desteklediği askeri birlikler ise başkent Trablus ile Sirte ve Misrata gibi kentleri kontrol ediyor.