Libya’daki çatışmalarda en az 32 ölü

Libya’da general Haftar’ın başkent Trablus’a doğru yürüttüğü operasyonun başından bu yana en az 32 kişi hayatını kaybetti.

Çatışmalara ilişkin bilanço, uluslararası toplumun tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Birlik Hükümeti’nin Sağlık Bakanlığı tarafından verildi.

Sağlık Bakanı Ahmid Omar, Libya El Ahrar televizyonunda yaptığı açıklamada ölenler arasında bir çok sivilin olduğunu söyledi, ancak sivil sayısına ilişkin net bilgi vermedi.

General Halifa Haftar’ın Libya Ulusal Ordusu, Cumartesi akşamı yaptığı açıklamada kendi cephelerinde 14 savaşçının öldüğünü bildirmişti.

General Haftar, başkent Trablus’u ele geçirmek istediğini belirtiyor. Pazar günü Trablus yakınında iki taraf arasında çatışmalar yaşandı. Çatışmalar özellikle başkentin güneyindeki Wadi Rabi ve uluslararası havaalanı çevresinde yoğunlaştı. Sözkonusu havaalanının alt yapısı 2014’teki çatışmalar sırasında kullanılmaz hale gelmişti.

Haftar’ın birlikleri, Trablus’un güney banliyösüne de Pazar günü ilk hava saldırısını gerçekleştirdiklerini açıkladı. BM’nin desteklediği Trablus merkezli hükümetin Başbakanı Fayez el Sarraj’a bağlı güçler de bir önceki gün hava saldırısı düzenlemişti.

Haftar’ın operasyonu 4 Nisan Perşembe günü başlatıldı. Ülkenin doğusunu hakimiyetinde bulunduran Haftar, Trablus’u almak ve hakimiyetini batıda genişletmek istiyor. Bu operasyon, Trablus merkezli hükümet ile doğuda kurulan hükümetin iktidar paylaşımı konusundaki ilişkilerinin net bir şekilde kötüleştiğini gösteriyor.

ABD, General Haftar’ın başlattığı operasyonun derhal durdurulması çağrısında bulundu. Birleşmiş Milletler’de Libya krizine ilişkin yapılan toplantıda ortak bir tutum çıkmadı. Birleşmiş Milletler’in Libya misyonu MANUL da acil bir çağı yaparak, çatışmaların durmasını istedi.

Petrol bakımından zengin olan Libya, 2011’de Muammer Kaddafi rejiminin Batı müdahalesiyle kanlı bir şekilde devrilmesinden bu yana kaos içerisinde bulunuyor.