Le Monde: Erdoğan sonrası belki de başladı

Fransız Le Monde gazetesi, editör yazısında Türkiye’de “Erdoğan sonrası dönemin belki de başladığı” yorumunda bulundu.

Alain Frachon imzalı editör yazısında, “Erdoğan zorlukları ve partisindeki bölünmeler, ultra otoriter dönemecin giderek daha fazla Türk tarafından yadsındığını düşündürtüyor” dedi.

Franchon’a göre İstanbul ile yaşanan sorun “virüs etkisi” yaptı. “Kent, bağışıklık sistemlerinizi yıkıyor demesek de hırpalıyor (...) İstanbul’un çekiciliği tehlikeli bir şekilde hareket ediyor, ama doğru sorular yöneltilmesine yol açıyor.”

İstanbul’un 16 milyon nüfusu ile 21’inci yüzyılın megapollerinden biri olduğunu hatırlatan Franchon, İstanbul’un ülke siyasetindeki rolüne dikkat çekti. Erdoğan’ın da burada belediye başkanlığı ile kariyerine başladığını belirten Franchon, “Bugün, yavaş yavaş Erdoğan çağının sonunu ilan ediyor” diye yazdı.

Yerel seçimlerde AKP’nin İstanbul ve aralarında Ankara’nın da olduğu çok sayıda büyük kenti kaybettiğini hatırlatan gazete, şu yorumda bulundu: “AKP bölünüyor ve önemli isimleri partiyi terk ediyor. Hükümetin, çok zor bir ekonomik duruma karşı koyması gerekiyor. Erdoğan’ın son yıllarda rejime aldırdığı ultra otoriter, adam kayırmacı, klanvari dönemeç ve Vladimir Putin’in Rusya’sı ile flörtünün Türklerin büyük bir çoğunluğu tarafından yadsındığı görülüyor. Erdoğan sonrası, belki de başladı.”