Le Monde’da Efrîn makalesi: Fransız olmaktan gurur duymuyorum!

Bir Fransız vatandaşı olarak Le Monde’da makalesi yayınlanan Christine Valain, Efrîn’deki Türk işgali nedeniyle “Bugün Fransız olmaktan gururlu değilim” dedi.

Christine Valain, Le Monde gazetesindeki makalesinde “vatandaş” olarak imza kullandı. “Bugün Fransız olmaktan gururlu değilim” diyerek Efrîn’deki Türk işgaline dikkat çeken Valain, “Kürtler bizden daha cüretli, biçim için değerli olması gereken ‘özgürlük, eşitlik, kardeşlik’ değerleri için mücadele ettiler” ifadelerini kullandı.

İHANETE UĞRAMAK EN KÖTÜSÜ

Efrîn’de yaşananlar için “Bu bir işgal” diyen Valain, şöyle devam etti: “Tüm savaşlar korkutucu, şiddetli ve adaletsizdir, ama ittifakları tarafından ihanete uğramak hepsinden daha kötüdür. Kürtler, Fransa’nın da dahil olduğu koalisyon tarafından alçakça kendi kaderlerine terk edildiler. Bu akşam, çok sayıda diğer vatandaş gibi, utancımı yazmak istiyorum. Karar vericilerin, cinsel kölelliği reddettikleri için canlı canlı yakılan, yakınlarının gözleri önünde kanlı İslamcılar tarafından tecavüze uğrayan Êzidî kadınlar, topraklarını savunurken katledilen o erkekler, yakınlarının gözleri önünde parçalananlar, işkence gören, parçalanan savaşçılar, bombalar veya mermiler altında bedenleri parçalanan çocukların görüntülerine bakarak kadınlarını, eşlerini ve çocuklarına bakmalarını isterdim. Kendilerini bir an olsun Kürt halkının yerine koysunlar ve kendilerine sırt dönen Batı karşısında bu erkek ve kadınların neler hissettiğini hayal etsinler.”

Zira bir noktadan itibaren artık “sorumluluklarımıza sahip çıkmalıyız” şeklinde sözlerini sürdüren Valain, “bu karmaşık bir durum” veya “Türkiye NATO’nun üyesidir” gibi gerekçelerine arkasında sığınmanın yanlış ve boş olduğunu kaydetti.

TARİHİMİZDEN HİÇ Mİ BİR ŞEY ÖĞRENMEDİK!

Valain, Almanya’nın Ankara’ya silah satmaya devam ettiğini, Avrupa’nın Türkiye’ye mültecileri saklaması için “3 milyar Euro fidye” verdiğini, ABD ve Rusya’nın gaz için bu alanda çatıştığını yazdı.

“Kendi tarihimizden hiç mi bir şey öğrenmedik?” diye soran Valain, şöyle devam etti: “Değişmemiz için daha ne kadar anı töreni gerekiyor: kölelik, Ermeni soykırımı, Yahudi soykırımı... Teröristleri besleyenin, nefret yaratan kendi utanmazlığımız olduğunu halen anlamadık mı! Aç gözlülüğümüzün Suriyeli mülteci akışını ortaya çıkardığını, silah verdikten sonra, DAİŞ karşısında kurban ettikten sonra Kürt halkına sırt dönmemizin yüzyılın en büyük etnik temizliğine yol açacağını, siyasi bir kusuru ve popülist partileri besleyen bu tutumu halen anlamadık mı!

ÇOK ÖFKELİYİM, İNSANLIĞIMIZI YENİDEN BULMA ZAMANIDIR

(…) Çok öfkeliyim ! İnsanlığımızı yeniden bulmamızın zamanıdır. Utanç verici böyle bir terk ediş karşısında, bugün Fransız olmaktan gururlu değilim. Kürtler bizden daha cürretkar, biz sadece kendi çıkarlarımızı savunurken, onlar bizim için değerli olan ‘özgürlük, eşitlik, kardeşlik’ değerleri için mücadele ettiler. Bugün artık susamayız. Suriye Kürtlerine verdikleri tahhütleri yerine getirmek, bu katliamı durdurmak ve Türkiye’nin kendi sınırlarına dönerek meşru ama legal bir şekilde kendisini savunmasını istemek yöneticilerimiz için bir görevdir.''