Lavrov, ilişkilerini güçlendirmek için Pekin’de

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Çinli mevkidaşı ile görüşmek için Pekin’e ziyarette bulundu. Lavrov’un Ukrayna'daki savaş ve Asya-Pasifik bölgesindeki gerilim gibi "yakıcı meseleleri" görüşmesi bekleniyor.

Rus diplomasi şefi Sergey Lavrov, Moskova'nın kilit önemdeki diplomatik ve ekonomik ortağı ile bağları güçlendirmeyi amaçlak için Pekin’e resmi bir ziyarette bulundu. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı X'te yaptığı açıklamada Sergey Lavrov'un Pekin'e ulaştığını bildirdi. 

Dışişleri Bakanlığı’ndan daha önce yapılan açıklamaya göre Lavrov, salı gününe kadar Pekin’de kalacak ve Çinli mevkidaşı Wang Yi ile görüşmelerde bulunacak.

Açıklamada "Bir dizi 'sıcak konu' hakkında derinlemesine görüş alışverişinde bulunulması planlanıyor" denilirken, "Ukrayna krizi ve Asya-Pasifik bölgesindeki duruma" atıfta bulunuldu. 

Açıklamada iki liderin "ikili işbirliğinin yanı sıra uluslararası alandaki işbirliğine ilişkin çok çeşitli konuları ele alacakları" belirtildi.

Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının patlak vermesinden bu yana Moskova ve Pekin arasındaki ilişkiler önemli ölçüde güçlendi. Mart 2023'te Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping Moskova'yı ziyaret etti ve Vladimir Putin ile ülkeleri arasındaki "sınırsız dostluğu" yeniden teyit etti. 

Rusya Devlet Başkanı geçtiğimiz Ekim ayında Pekin'de düzenlenen Yeni İpek Yolları Forumu çerçevesinde Çinli mevkidaşı ile de görüşmüştü.

Kendisini Ukrayna'daki çatışmada tarafsız bir taraf olarak sunan ancak son iki yılda Rusya'nın başlıca ekonomik ortağı haline gelen Çin, çatışmalara son verecek siyasi bir çözümü savunuyor. 

Çin, Batı tarafından düzenli olarak Moskova üzerindeki etkisini kullanarak çatışmaların çözümünde daha aktif bir rol oynamaya davet ediliyor.