Lavrov ile Mogherini Brüksel’de bir araya geldi

Avrupa Birliği (AB) Rusya ile son yıllarda gerileyen işbirliğinin devamından yana olunduğu mesajı verirken, Rusya, özellikle Suriye rejimine yönelik yaptırımların insani konularda geçerli olmamasında ısrarlı.

Nisan ayında Moskova’da görüşen AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dün ise Brüksel’de buluştu.

AB'nin Rusya yönetimiyle her konuda ‘aynı görüşü paylaşmadığını’ söyleyen Federica Mogherini,  taraflar arasında kalıcı bir diyaloğun olması gerektiğini vurguladı.

Lavrov’la Suriye sorununu da görüştüklerini belirten Mogherini, AB'nin Rusya, ABD ve Ürdün tarafından Suriye’nin güneybatısında ateşkes sağlanmasına ilişkin vardığı anlaşmayı desteklediğini söyledi. Mogherini, bu ateşkesin ülkenin tamamını kapsayacak şekilde genişlemesinin başlangıcı olabileceğini savundu.

Federica Mogherini, AB’nin Beşar Esad rejimine uyguladığı yaptırımların ise sadece ‘savaşta sorumluluğu olan bireyleri hedeflediğini’ sözlerine ekledi.

SURİYE’YE YAPTIRIMLARI ELEŞTİRDİ

Sergey Lavrov ise, AB’nin uluslararası düzeyde sorunlara müdahalesini anlayışla karşıladıklarını söylerken, Suriye sorununda AB ve ABD’nin insane boyutu yeterince ele almadığını savundu. Lavrov, yaptırımlar nedeniyle sivillerin ilaç başta olmak üzere birçok temel ihtiyacının da etkilendiğini dile getirdi.

AB’nin 2014 yılında başlayan Ukrayna iç savaşındaki rolü nedeniyle Rusya’ya uyguladığı yaptırımları hatırlatan Sergey Lavrov, ilişkilerin düzelme eğiliminde olduğunu söyledi. Lavrov, AB ile Rusya arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesinin tüm tarafların çıkarına olduğunu vurguladı.

Mogherini ve Lavrov’un görüşmesinde Libya, İsrail-Filistin barış süreci, Katar’la Körfez ülkeleri arasındaki kriz, İran nükleer anlaşması, Ukrayna ve Kuzey Kore gibi konular da ele alındı.