Kuzey ve Güney Kore liderleri yarın buluşuyor

Kuzey ve Güney Kore liderlerinin Cuma günü, sınır hattındaki askerden arındırılmış bölgede bir araya geleceği açıklandı.

Güney Kore Cumburbaşkanlığı Sekretaryası müdürü Im Jong-seok, Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un yarın zirve için sınırdaki askerden arındırılmış bölgede buluşacağını açıkladı.

Moon Jae-in’in Kuzey Kore liderini, askerden arındırılmış bölgede, her iki ülkeyi ayıran beton çizgide karşılayacağı bildirildi.

Im Jong-seok, Kuzey Kore liderinin kızının da heyette yer alacağını sözlerine ekledi.

Bu zirve, 2000 yılından bu yana üçüncü toplantı olacak. İki Kore arasında 2000 ve 2007 yıllarında da toplantılar yapılmıştı. Son aylarda iki ülke arasında yoğun bir diplomatik temas var. Görüşmenin ardından Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile ABD Başkanı Donald Trump’ın da tarihi bir görüşme yapması bekleniyor.

Görüşmelerin temel konuları arasına Kuzey Kore’nin nükleer silahları da var. Kim Jong-un, 2011’da babasının ölümü ardından iktidara geldikten sonra, nükleer ve balistik programını hızlandırdı.

2017 yılında Pyongyang yönetimi en güçlü nükleer denemesini yaptı ve kıtalar arası balistik füze atışları gerçekleştirdi. ABD de Kuzey Kore’nin balistik füze menziline girdi.

Ancak Kim Jong Un 1 Ocak günü sürpriz bir şekilde ülkesinin Güney Kore’deki Pyeongchang Kış Olimpiyatları’na katılacağını açıkladı. Sonra da şaşırtıcı bir yakınlaşma başladı.

21 Nisan Cumartesi günü sürpriz bir açıklama daha geldi. Kuzey Kore yönetimi, balistik füze denemelerine son verdiğini ve nükleer deneme tesisini kapattığını duyurdu.

İşçi partisi ve tüm ulusun artık “sosyalist ekonominin geliştirilmesine yoğunlaşması gerektiğini” belirten Kuzey Kore lideri, “Bu, partinin yeni stratejik çizgisidir” dedi. Genç lider, “Amacımız, ulusal ekonomiyi bir bütün olarak canlandırmak, onu yükseliş sarmalına yerleştirmek, bağımsız ve modern sosyalist bir ekonomi oluşturmaktır” diye ekledi.