Kuzey Kore orta menzilli balistik füze fırlattı

Amerikalı yetkililer Kuzey Kore’nin orta menzilli bir balistik füze fırlattığını açıkladı.

Açıklama ABD Başkanı Donald Trump ile birlikte Suudi Arabistan’da bulunan bir Beyaz Saray yetkilisinden geldi.

Yetkili, Kuzey Kore’nin Pazar günü orta menzilli balistik bir füze denemesi yaptığını bildirdi. Bir hafta önce de bir füze denemesi yapılmıştı.

Daha önce Güney Kore Savunma Bakanlığı yetkilileri belirlenemeyen bir cismin Kuzey Kore’den fırlatıldığını açıklamıştı.

Kore yarımadasında gerilim son haftalarda giderek tırmandı. Bu gerilim daha çok ABD ve Kuzey Kore arasındaki karşılıklı restleşmelerle kendisini gösteriyor.

Kuzey Kore, ABD topraklarını vurabilecek kapasitede nükleer başlıklı kıtalar arası balistik füze elde etme projesi çerçevesinde, 2016 yılının başından beri üç balistik füze denemesi ile onlarca füze denemesi gerçekleştirdi.

Geçen hafta denemesi yapılan “Hwasong-12” füzesinin benzeri görülmemiş bir menzile sahip olduğu belirtiliyor.

Kuzey Kore, uzun zamandan beridir Güney Kore ve Japonya’ya erişebilecek silahlara sahip.  Pyongyang’ın elinde Güney Kore’yi vurabilecek 500 kilometre menzilli Scud füzeleri var. Japonya’yı bin ila 3 bin kilometre menzilli Rodong füzeleri ile vurmak mümkün. Ama son olarak fırlatılan Hwasong-12 füzesinin menzili 4.500 kilometre olarak tahmin ediliyor. Bu füze ile ABD’nin Pasifik’teki Guam Adası’nda bulunan üslerine ulaşabiliyor.

ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore’ye karşı askeri müdahale dahil tüm seçeneklerin masada olduğu tehdidinde bulunmuştu. Trump, bununla birlikte Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un ile görüşebileceğini de açıklamıştı.