Kuzey Kore liderinden Pekin’e tarihi ziyaret

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un Pekin’e tarihi bir ziyarette bulundu.

Kuzey Kore liderinin Çin ziyareti üzerinde sır perdesi kaldırıldı. Bu ziyaret resmi olarak doğrulandı. Çin medyasına göre Pazar gününden Çarşamba gününe kadar süren ziyaret tarihi bir ziyaret oldu. Kuzey Kore’deki komünist yönetimin lideri Kim Jong-un iktidara geldiği 2011’den bu yana ilk kez yurt dışına ziyarette bulunuyor. En azından bilinen ilk ziyaret Pekin’e yapılan ziyaret oldu.

Çin yönetiminin, bu ziyaret ile Kuzey Kore’nin nükleer dosyasında söz sahibi olmaya almaya çalıştığı belirtiliyor. Kim Jong-un ile ABD Başkanı Donald Trump arasında zirve olacağına dair yapılan sürpriz açıklamadan sonra, Çin’in pozisyonunun marjinalleştiği sanılıyordu.

Çin, Kuzey Kore’nin ekonomik ve diplomatik anlamadaki temel destekçisi olsa da her iki ülke arasındaki ilişkiler son yıllarda kötüleşmişti. Pekin, Kuzey Kore’nin nükleer denemelerinden rahatsızlık duyarken, Kuzey Kore de Çin’in BM Güvenlik Konseyi’ndeki yaptırım kararlarını oylamasına tepki göstermişti.

Kuzey Kore liderinin Nisan ayı sonuna Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in ile, Mayıs ayı sonundan önce de Trump ile görüşmesi bekleniyor. Pekin’in de bu müzakerelerin dışında kalmamak için böyle bir hamlede bulunduğu belirtiliyor.

Pyongyang yönetiminin de, ABD ile müzakerelerinin başarısız olma ihtimaline karşı, güçlü komşusu Çin’in desteğine ihtiyacı var. Pekin’in etkisi bir savaşı veya yaptırımların daha da sertleştirilmesinin engellemek açısında hayati önem taşıyor.