Kuzey Kore liderinden Çin’e sürpriz ziyaret

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı zirveye haftalar kala Çin’e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

Çin medyasına göre Kuzey Kore lideri, Çin’in kuzey doğususunda Cumhurbaşkanı Şi Jinping ile görüştü. Kamu televizyonu CCTV’nin yayınladığı görüntülerde, her iki yöneticinin Dalian kentinde deniz kıyısındaki bir parkta yan yana yürürken görüldü.

Yeni Çin haber ajansına göre, yöneticiler Pazartesi ve Salı günü görüşmelerde bulundular. Kim Jong Un, Mart ayı sonunda da Çin’in başkenti Pekin’e ziyarette bulunmuştu. Bu ziyaret, Kuzey Kore liderinin 2011’de iktidara gelmesinden sonra yurtdışına bilinen ilk ziyareti olmuştu.

Kuzey Kore liderinin, ABD Başkanı Donald Trump ile gelecek haftalarda yapılması öngörülen zirveye hazırlık kapsamında Çin’e ziyarette bulunduğu bildirildi.

Kuzey Kore’nin komşuları ile ilişkileri giderek daha fazla iyileşiyor. Çin ile Kuzey Kore, 1950’li yıllardaki Kore savaşında eski ittifaklar olsa da, son yıllarda ilişkilerinde soğuma yaşanmıştı. Pekin yönetimi, nükleer programına son vermesi talebiyle uygulanan uluslararası yaptırımlara katılmıştı.

Ancak Kuzey Kore, yılın başından bu yana yeni bir dönem başlattı. İlkin Güney Kore’de organize edilen Kış Olimpiyat oyunlarına katıldı. Nisan sonunda her iki Kore arasında tarihi bir zirve gerçekleşti ve barış anlaşması yapıldı. Kuzey Kore, nükleer denemelerine de son verdi. Mayıs sonu veya Haziran başında ise Trump ile Jong-Un arasında tarihi bir zirve bekleniyor. Beyaz Saray’ın yakında bu konuda tarih ve yer vermesi bekleniyor.