Kuzey Kore denemeleri durdurdu; nükleer tesisini kapatıyor

Nükleer programı ve kıtalararası füze denemeleri nedeniyle batı ülkeleriyle gerginlik yaşayan Kuzey Kore’nin nükleer deneme alanını kapatacağı duyuruldu.

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA’da yer alan ve Güney Kore’nin Yonhap ajansının da duyurduğu haberine göre, Pyongyang yönetimi önemli bir nükleer tesisini kapatacak. Söz konusu tesisin ülkenin kuzeyinde yer alan tesisin kapatılmasının yanı sıra ülkedeki tüm nükleer ve balistik füze denemelerine dair projeler de durduruldu.

Nükleer deneme tesisinin kapatılmasının Pyongyang yönetiminin nükleer denemeleri bitirme yönündeki işareti olarak kabul ediliyor.

KNCA haberine göre, bu gece yarısından itibaren geçerli olacak söz konusu karar Kore İşçi Partisi Merkez Komitesi toplantısında alındı.

Kuzey Kore’nin geçtiğimiz yıl birçok füze denemesinin yanı sıra Eylül ayında da atom bombası denemesi yaptığı duyurulmuştu. Tüm bu denemeler nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile diğer batılı ülkelerden sert uyarılar yapılmıştı.

Ancak karşılıklı tehditler sonrasında ABD ile Kuzey Kore arasında müzakerelere başlanacağı duyurulmuştu. Son olarak Çarşamba günü, ABD Dışişleri Bakanlığı’nı devralması beklenen CIA Direktörü Mike Pompeo’nun Kuzey Kore lideri Kim Yong-un tarafından kabul edildiği ortaya çıkmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump ile Kim Yong-un’un ise Mayıs ayında görüşmeleri bekleniyor.