Kuzey Kore’de 14 günde üçüncü füze denemesi

Kuzey Kore, Amerikan yaptırımlarına rağmen yılın başından bu yana üçüncü balistik füze denemesini gerçekleştirdi.

ABD’nin Kuzey Kore vatandaşı beş kişiye karşı yeni mali yaptırım kararı almasından sonra “hipersonik” olarak tanıtılan yeni füze denemeleri yapıldı.

ABD’nin kararı ardından bu cuma günü bir açıklama yapan Kuzey Kore, “öz savunma hakkından” asla vazgeçmeyeceklerini bildirdi.

Yeni füze denemesinin yerel saatle 14.41 ile 14.52 arasında gerçekleştiği bildirildi. Atılan iki balistik füzenin kıza menzilli olduğu ve 36 kilometre yüksekliğe çıkarak 432 kilometre mesafe kaydettiği ifade edildi.

Güney Kore Güvenlik Konseyi, füze denemesine tepki göstererek, “bu kritik dönemde Kore yarımadasının istikrarına katkı sunmadığını” belirtti.

Japonya Savunma Bakanı Nobuo Kishi, füzelerin Japonya münhasır ekonomik bölgesi dışına düştüğünü belirtti. Kishi, tekrarlanan bu füze denemelerinin Kuzey Kore’nin “fırlatma teknolojilerini geliştirme arayışını” ifade ettiğini belirtti.

Kuzey Kore, bu yıl içerisinde iki füze denemesi daha gerçekleştirdi. Birincisi 5 Ocak’ta ikincisi ise 11 Ocak’ta gerçekleşmişti.

Perşembe günü bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kuzey Kore’yi ABD ile müzakere etmeye çağırırken, ABD’nin Kuzey Kore rejimine karşı “düşmanca bir niyet” beselemediğini savundu.

Kuzey Kore ile ABD arasındaki müzakereler 2019’daki başarısızlık ardından çıkmazda bulunuyor. Mevcut ABD Başkanı Joe Biden yönetimi bir çok kez Kuzey Koreli elçilerle görüşme niyetini ifade etti ancak Kuzey Kore ABD’nin “düşmanca” bir politika izlemeye devam ettiğini belirterek bu talebi reddetti.