Kuzey Kore bir füze denemesi daha yaptı

Kuzey Kore, kısa mesafeli bir füze denemesi daha yaptı.

Pazartesi günü fırlatılan füzenin kısa menzilli olduğu bildirildi. Güney Kore ordusundan yapılan açıklamaya göre, Scud tipi füze ülkenin doğu kıyısındaki Wonsan bölgesinden fırlatıldı ve 450 kilometre yol kat etti.

Pasifik’teki Amerikan komutanlığı da füze denemesini doğruladı. Komutanlık, füzenin altı dakika yol kat ettikten sonra Japon denizinde son bulduğunu belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump’a da yeni füze denemesi konusunda bilgilendirme yapıldı.

Japonya Devlet Başkanı Moon Jae-in, füze denemesine karşı ulusal güvenlik konseyini topladı.

Japonya hükümeti genel sekreteri Yoshihide Suga, füze denemesine tepki göstererek BM Güvenlik Konseyi’nin kararlarına karşı olduğunu belirtti. 

Kuzey Kore, üç hafta içerisinde üçüncü kezdir füze denemesi yapıyor. 2016 yılı başından bu yana onlarca füze denemesi ve en az iki nükleer füze denemesi yapıldı.

Kuzey Kore, uzun zamandan beridir Güney Kore ve Japonya’ya erişebilecek silahlara sahip.  Pyongyang’ın elinde Güney Kore’yi vurabilecek 500 kilometre menzilli Scud füzeleri var. Japonya’yı bin ila 3 bin kilometre menzilli Rodong füzeleri ile vurmak mümkün. Ama 21 Mayıs’ta fırlatılan Hwasong-12 füzesinin menzili 4.500 kilometre olduğu belirtilmişti. Bu füze ile ABD’nin Pasifik’teki Guam Adası’nda bulunan üslerine ulaşabiliyor.

ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore’ye karşı askeri müdahale dahil tüm seçeneklerin masada olduğu tehdidinde bulunmuştu.