Küresel ısınmayla bulaşıcı hastalık ve virüsler yayılıyor

Küresel ısınmayla birlikte daha çok Asya ve Afrika’da görülen sivrisinek türlerinin batı ülkelerinde giderek daha yaygınlaştığı ve bulaşıcı hastalıkları yaydığı bildiriliyor.

Geçtiğimiz gün Fransa Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, kaplan sivrisineği adı verilen türün 101 ilden en az 42’sinde görüldüğü uyarısı yapılmıştı. Deng humması ve sarıhumma virüslerini bulaştırdığı bilinen bu türün özellikle kalıcı su birikintilerinde larvalarını bıraktığı ve bu sayede çoğaldığı biliniyor. Bu nedenle de özellikle bahçelerde su birikintilerinin temizlenmesi öneriliyor.

Buna benzer bir başka açıklama ise Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) geldi. Ülkede yapılan bir araştırmaya göre, sivrisinekler tarafından bulaştırılan lyme, batı Nil virüsü, Zika ve Rocky Mountain Spotted Fever (RMSF) gibi virüs ve hastalıklarda son yıllarda ciddi artış var.

2004-2016 yılları arasını kapsayan araştırmaya göre, ABD’de 12 yılda sivrisinekler, keneler ve diğer haşere türlerince bulaştırılan 642 bin hastalık vakası tespit edildi. Vital Signs adlı rapora göre lyme, batı Nil virüsü, Zika ve Rocky Mountain Spotted Fever (RMSF) gibi hastalıkların bulaştığı kişi sayısı 2004’te 27 bin iken, bu sayı 2016’da 96 bini aştı.

Raporda, birçok vakanın yetkililere bildirilmiyor olması nedeniyle gerçekte çok daha fazla kişiye bu tür hastalıkların bulaştığı kaydedildi. ABD’de sivrisinek, kene veya diğer haşere türlerince insanlara bulaştırılan hastalıkların başında ise lyme geliyor. Bu hastalığın teşhisinin diğerlerine oranla daha zor olduğu belirtiliyor.

Sivrisinek, kene veya diğer haşere türlerinin yayılmasında küresel ısınmadaki artışın etkili olduğu biliniyor.