Kudüs’te yeniden çatışmalar yaşandı: 42 Filistinli yaralandı

Doğu Kudüs’te Mescid-i Aksa’nın bulunduğu Tapınaklar Tepesi’nde Filistinli göstericiler ile İsrail polisi arasında yeniden çatışmalar yaşandı, 40’ı aşkın Filistinli yaralandı.

Filistin Kızılayı’na göre İsrail polisi ile yaşanan çatışmalarda 42 Filistinli yaralandı, bunlardan 22’si hastaneye kaldırıldı.

İsrail güçlerinin alana girdiği ve göstericileri dağıtmaya çalıştığı, göstericilerin de taş ve havai fişeklerle karşılık verdiği belirtildi.

Polise göre bazıları Yahudilerin kutsal mekanı Ağlama Duvarı’na taş atmaya çalıştı. Polis iki Filistinli göstericinin gözaltına alındığını duyurdu.

Görgü tanıklarına göre polis Filistinlilere karşı plastik mermi ve göz yaşartıcı gazlar kullandı.

İsrail tarafından işgal edilen ve kendisine bağlanan Doğu Kudüs’teki eski kentte bulunan sözkonusu alan İslam’ın üçüncü önemli kutsal mekanı olarak değerlendiriliyor.  Buraya giriş İsrailli güçlerin kontrolünde bulunuyor.

Cuma namazı vesilesiyle alanda toplanan Filistinliler ile polis arasındaki çatışmalar saatlerce sürdü. Göstericilerin elinde Filistin bayrakları ile Gazze Şeridi’nin kontrolünü elinde bulunduran Hamas bayrakları dikkat çekti.

Son iki hafta içerisindeki çatışmalarda 300’e yakın Filistinli yaralandı.

1967 yılından bu yana İsrail’in denetimindeki Doğu Kudüs Eski Kent’te yaşanan çatışmalar, bölgede gerilimin tırmandığı bir döneme denk geldi. İsrail’de son haftalarda bir dizi ölümcül saldırı gerçekleşti.

22 Mart’tan bu yana İsrail’de gerçekleşen dört saldırıda 14 kişi öldü.  Aynı dönemde 22 Filistinli öldürüldü.

Filistinliler ile dayanışmak amacıyla İran, Irak, Suriye ve bölgedeki diğer birçok ülkede de protesto eylemleri gerçekleşti.

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, geçen pazar günü bir açıklamada Tapınak Tepesi’ndeki statükoyu değiştirmeyeceklerini belirtirken, polisin buradaki müdahalelerinin “haklı” olduğunu savundu.