Koronavirüs: WHO tehdit düzeyini yükseltti

BM’ye bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Çin’de ortaya çıkan yeni koronavirüse ilişkin tehdit düzeyini yükseltti.

WHO yaptığı açıklamada koronavirüs Covid-19’a ilişkin tehdit düzeyini “çok yüksek” seviyeye çıkardıklarını bildirdi.

WHO Genel Sekreteri Tedro Adhanom Ghebreyesus, “Covid-19’un yayılma riski ve etki riski değerlendirmemizi küresel ölçekte çok yüksek bir düzeye çıkardık” dedi.

Koronavirüs Aralık ayında Çin’deki Wuhan kentinde ortaya çıktı. Bu Cuma günü anakara Çin’de 327 vaka daha tespit edildi ve son 24 saatte 44 kişi hayatını kaybetti. Çin’de şimdiye kadar 79 bine yakın virüs vakası tespit edildi. Hayatını kaybedenlerin toplam sayısı ise 2 bin 788 olarak açıklandı.

GÜNEY KORE, İRAN VE İTALYA’DA VAKA PATLAMASI

Çin’de yayılma hızı düşerken dünya genelinde hızla yayılıyor. Sahra Altı Afrikası’nda ilk vaka Nijerya’da ortaya çıktı. Virüsün yayıldığı yeni ülkeler arasında Yeni Zelanda ve Meksika da var. Bununla birlikte Güney Kore, İtalya ve İran’da vaka sayısında patlama yaşandı. Koronavirüs Çin dışında, 4 bin vaka ve 60’ı aşkın ölümle 50 dolayında ülkeye yayılmış durumda.

Sadece İtalya’da 650 kişide virüs testleri pozitif çıktı. Hayatını kaybedenlerin sayısı da 17’ye yükseldi. Çin dışında vakaların en fazla olduğu ülke Güney Kore olarak dikkat çekiyor. Bu ülkede virüsün bulaştığı insanların sayısı 2 bin 337’ye yükseldi. İran’da Cuma günü 8 kişinin daha öldüğü bildirildi. Vaka sayısı resmi bilançoya göre 143’ü son 24 saatte olmak üzere 388’e çıkarken, ölü sayısı da 34 olarak kayda geçti.

Almanya’da Heinsberg kasabasında bin dolayında kişi karantinaya alındı. Fransa’da 38 doğrulanmış vaka var. İki kişi hayatını kaybetti.