Koronavirüs hızla yayılıyor

Çin’de ortaya çıkan koronavirüs Covid-19 salgını, Çin dışında hızla yayılıyor. Bir çok ülkede daha ölüm haberleri geldi. WHO, “bilinmeyen bir sahadayız” dedi.

Aralık ayında Çin’in Wuhan kentindeki bir hayvan pazarında ortaya çıkan yeni koronavirüs, onlarca ülkeye yayıldı.

3 Mart Salı akşamı itibariyle dünya genelinde 93 bine yakın doğrulanmış vaka, 3 bin 200 dolayında ölü vardı.

ÇİN’DE GÜNLÜK VAKA SAYISI AZALDI

Çin’de 31 kişi daha bir gün içinde hayatını kaybederken, vaka sayısı 80 binin üzerine çıktı. Bu ülkede toplamda 2 bin 943 kişi yaşamını yitirdi. Çin’de vaka ve ölü sayısında azalma var. Ankara Çin’de Salı günü sadece 125 yeni vaka olduğu bildirildi. Çin’de Ocak ayı sonundan beri, 50 milyonu aşkın kişi karantinada bulunuyor.

GÜNEY KORE’DE 5 BİN VAKA

Çin dışında vaka sayısında patlama yaşandı. En fazla etkilenen ülkeler Güney Kore, İtalya, İran ve Japonya oldu. Güney Kore’de 5 bine yakın vaka ortaya çıkarken, yeni vaka sayısı 477 olarak açıklandı. Güney Kore’de ölü sayısı 28’e çıktı.

İRAN’DA VAKA SAYISI 2 BİN 300’Ü AŞTI

İran’da Salı günü 11 kişi daha hayatını kaybetti. Ülkede resmi verilere göre toplam 2 bin 336 kişiye virüs bulaştı, toplam ölü sayısı 77’ye çıktı. Bir çok kaynak İran’daki vaka ve ölü sayısının çok daha yüksek olduğunu ve yetkililerin gerçekleri sakladığını düşünüyor.

İTALYA’DA ÖLÜ SAYISI 49’A ÇIKTI

İtalya’da salgının başından bu yana 2 bin 502 doğrulanmış vaka tespit edilirken, hayatını kaybedenlerin sayısı 79’a ulaştı. Salı günü yapılan resmi açıkalmaya göre son 24 saatte 27 kişiye daha virüs bulaştı.

JAPONYA’DA 300’E YAKIN VAKA

Japonya’da vaka sayısı 293’e, ölü sayısı 12’ye yükseldi. Ülkede tüm okullar kapatıldı. Japonlar, marketlere akın ederek gıda stoklamaya başladı. Ülkede ayrıca 700 hasta, Yokohama açıklarında bir gemide karantinada bulunuyor.

FRANSA’DA 4 ÖLÜ

Avrupa’da İtalya’dan sonra en fazla etkilenen ülke Fransa oldu. Fransa’da hayatını kaybedenlerin sayısı Salı günü 4’e çıktı. Vaka sayısı ise 212 oldu. Fransa sağlık yetkilileri vakaların yüzde 75’ine virüsün nasıl bulaştığını bildiklerini belirtirken, son vakalara ilişkin de araştırmaların sürdüğünü belirtti. Hükümet daha önce 5 bini aşkın katılımın olduğu etkinlikleri yasaklarken, yeni tedbirler kapsamında virüsün olduğu bölgelerde okulları kapattı. Yurt dışına okul tatilleri yasaklandı.

ABD’DE 9 ÖLÜ

ABD’de Salı günü 4 kişinin daha hayatını kaybettiği açıklandı. Bu ülkede 117 koronavirüs hastası tespit edilirken, ölü sayısı 9’a çıkmış oldu.

AVRUPA DÜZEYİNDE ALARM

Koronavirüs salgınına karşı Avrupa düzeyinde alarm verildi. Avrupa Hastalıkları Önleme ve Denetleme Merkezi, alarm düzeyini “ılımlı”dan “yüksek”e çıkardı. Almanya, alarm düzeyini “düşük ılımlı”dan, “ılımlı”ya çıkarırken, bu ülkede hafta sonu vaka sayısı ikiye katlandı. 16 eyaletin 11’inde toplamda 196 tespit edildi. Ayrıca İspanya’da 153 vaka, İsviçre’de 56, Birleşik Krallık’ta 51, Norveç’te 32 vaka var.

ORTADOĞU, AFRİKA VE LATİN AMERİKA’YA YAYILIYOR

Ortadoğu’da Irak’ta 32 vaka, Kuveyt’te 52 vaka, Birleşik Arap Emirlikleri’nde 21 vaka, Lübnan’da 13 vaka, Suudi Arabistan’da bir vaka var.

Latin Amerika, Avustralya ve Afrika’ya da virüs yayıldı. Pazartesi’den bu yana Tunus, Senegal ve Fas’ta da virüs vakaları tespit edildi.

WHO: BİLİNMEYEN BİR SAHADAYIZ

Dünya Sağlık Örgütü Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni koronavirüsü tanımlarken, “Bilinmeyen bir sahadayız” dedi. WHO’nun patronu, “Daha önce hiç topluluklara nefes yoluyla bulaşan böyle bir patojen görmedik. Eğer iyi tedbirler alırsak, önüne set çekebiliriz” diye ekledi. Topluluklara bulaşma tanımı, hastalığın beşiği ile açık ilişkisi olmadan virüsün yeni alanlara yayılmasını ifade ediyor.