Koronavirüs: İran ABD’nin yardımını reddetti

Çin’den sonra Covid-19 salgınından en fazla etkilenen ülkelerden biri olan İran, ABD’nin salgına karşı mücadele için yaptığı yardım önerisini reddetti.

İrna haber ajansına göre Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Abbas Musavi, “Amerikalıların niyetlerine ve bu yardımlara güvenmiyoruz” dedi.

Birbirine düşmen iki ülke olan ABD ile İran, 1980 yılından bu yana diplomatik ilişkilerde bulunmuyor.

ABD Başkanı Donald Trump Cumartesi günü yaptığı açıklamada “Bu konuda İranlılara yardım edebilirsek, buna hazırız” demişti. Trump, “Yapacakları tek şey bunu istemek” diye eklemişti.

ABD Mayıs 2018’de nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildikten sonra İran’a karşı maksimum baskı politikasını devreye koymuştu.

Musavi, Washington yönetiminin koronavirüse karşı yardım önerisinin “propaganda amaçlı” olduğu tepkisinde bulundu.

İran’da resmi bilançoya göre, bu Pazartesi günü 12 kişi daha hayatını kaybederek, toplam ölü sayısı 66’ya çıktı. Ülke genelinde 1.501 kişiye virüsün bulaştığı bildirildi. Ölü sayısında Çin’den sonra gelen İran, vaka sayısında da Çin ve Güney Kore’yi takip ediyor. İran’da virüse yakalananların ve hayatını kaybedenlerin gerçek sayısının çok daha yüksek olduğunda şüphe ediliyor. Bir çok kaynak, İran’ın gerçekleri sakladığını belirtiyor.

WHO İRAN’A TONLARCA SAĞLIK MALZEMESİ GÖNDERDİ

Bu arada Dünya Sağlık Örgütü’nden (WHO) bir ekip virüsün başlamasından bu yana ilk kez İran’a gönderildi. Ekip, Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait askeri bir uçakla İran’a tonlarca sağlık malzemesi taşıyacak. Dubai’deki WHO bürosundan yapılan açıklamaya göre 7,5 ton sağlık malzemesi İran’a götürülecek.