Kongo ve Ruanda, ABD arabuluculuğunda anlaşma imzalıyor
Demokratik Kongo Cumhuriyeti (KDC) ile Ruanda, aralarındaki gerilimi azaltmak ve bölgesel barışı sağlamak amacıyla ABD arabuluculuğunda bir anlaşma imzalamaya hazırlanıyor.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti (KDC) ile Ruanda, aralarındaki gerilimi azaltmak ve bölgesel barışı sağlamak amacıyla ABD arabuluculuğunda bir anlaşma imzalamaya hazırlanıyor.
Reuters'e konuşan kaynaklara göre, anlaşma 26 Nisan Cuma günü Washington’da, her iki ülkenin dışişleri bakanları tarafından, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun huzurunda imzalanacak.
Anlaşmanın, son aylarda Ruanda destekli M23 isyancı grubunun Kongo’nun doğusundaki geniş alanları kontrol altına almasıyla tırmanan krize çözüm arayışının bir parçası olduğu belirtiliyor.
Diplomatik kaynaklara göre anlaşma, doğu Kongo’da barış, istikrar ve entegre ekonomik kalkınmayı teşvik etmeyi, ayrıca iki ülke arasında normal diplomatik ilişkilerin yeniden kurulmasını amaçlıyor. Anlaşmanın, yatırımcı güvenini artırarak bölgeye milyarlarca dolarlık yatırım çekmesi bekleniyor.
Washington, Kongo’nun zengin maden rezervleriyle ilgili kapsamlı bir yatırım anlaşması üzerinde haftalardır müzakereler yürütüyor. Ruanda da bu süreçte ABD ile benzer bir maden anlaşması için görüşmelerde bulunuyor.
2025 başında M23 isyancıları, Ruanda ordusunun da desteğiyle Kongo’nun doğusunda büyük bir saldırı başlatarak Kuzey ve Güney Kivu eyaletlerinin başkentleri Goma ve Bukavu’yu ele geçirmişti.
BM uzmanlarının sunduğu delillere rağmen Ruanda, M23’e destek verdiğini reddediyor ve Kongo ordusunun saldırılarına karşı “meşru müdafaa” yaptığını savunuyor.
ABD'nin yanı sıra Katar da barış görüşmelerinde arabuluculuk yapıyor. Washington’un bölgedeki temel ilgisinin Kongo’nun maden zenginliği olduğu belirtilirken, Katar barış inisiyatifiyle öne çıkıyor. Öte yandan Belçika Dışişleri Bakanı Maxime Prévot, bölge ülkelerine yaptığı ziyarette anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını açıkladı.
Prévot, Uganda, Burundi ve Kongo’yu ziyaret edecek, ancak diplomatik ilişkilerdeki son kırılma nedeniyle Ruanda’ya gitmeyecek.
Bu anlaşmanın, yıllardır şiddetin hüküm sürdüğü Kongo’nun doğusunda kalıcı bir çözümün kapısını aralayabileceği değerlendiriliyor.