Kongo nihayet eboladan kurtuluyor mu?

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde (RDC) Ağustos 2018’de başlayan Ebola salgınının resmen son bulduğu duyurulurken, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) halen ‘temkinli’ olunması gerektiği görüşünde.

WHO tarafından yapılan son açıklamada, şimdiye kadar 2 bin 264 kişinin yaşamına mal olan son ebola salgını son bulmuş olabilir. Twitter üzerinden açıklama yapan WHO Afrika Bölgesel Direktörü Dr. Mathsidiso Moeti, son 13 gündür hiçbir yeni ebola vakasının görülmediğini duyurdu.

Salgının tümüyle sonlanması konusunda ‘temkinli’ olduklarını vurgulayan Dr. Moeti, henüz 350 kadar ‘şüpheli vakanın’ incelendiğini belirtti.

WHO Bölgesel Direktörü, 42 boyunca yeni ebola vakasının kesinleşmemesi halinde salgının ‘resmen sonlandığının’ ilan edileceğini de söyledi.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde Ağustos 2018’de başlayan ebola salgını, virüsün ilk kez görüldüğü 1976 yılından bu yanaki 10’uncu salgın olmuştu.

Afrika kıtasındaki ebola salgınlarının en ölümcül olanı 2013 yılı sonunda başlamış ve 2014 yılı boyunca Liberya, Gine ve Sierra Leone ağırlıklı 11 bini aşkın kişinin yaşamını yitirmesine yol açmıştı. Ancak Kongo’daki son salgın Afrika tarihinde en fazla ölüm yaşanan ikinci ebola salgını olarak tarihe geçti.

Ebola virüsüyle mücadele için WHO öncülüğünde 320 bin kişi aşılanmıştı.