Kongo’da göçmen kampında katliam, onlarca ölü var

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin kuzey doğusunda yerlerinden edilen insanların yerleştirildiği bir kampta kesici aletlerle düzenlenen saldırıda onlarca kişi hayatını kaybetti.

Saldırı İturi eyaletinde gerçekleşti. Kivu Güvenlik Barometresi (KST) Twitter üzerinde yaptığı açıklamada Djugu’da bulunan kampa yönelik kesici aletlerle saldırı düzenlendiğini ve en az 40 sivilin hayatını kaybettiğini bildirdi.

İdari kaynaklar ve sivil toplum örgütleri ölü sayısının 50’nin üzerinde olduğunu belirtiyor.

İturi bölgesinin askeri sözcüsü Jules Ngongo ise 21 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Lendu toplumunun çıkarlarını koruduklarını iddia eden ve Hema toplumu üyelerine karşı saldırılar düzenleyen Codeco (Kongo Kalkınma Kooperatifi) milisleri bu saldırıdan sorumlu tutuluyor.

AFP’ye konuşan kampın idari sorumlularından Jean Richard Dhedda, Coedeco milislerinin kampa sızdığını belirterek en az 59 kişinin öldürüldüğünü ifade etti. Bilançonun ağırlaşabileceğini söyleyen Dhedda, 40 dolayında kişinin hafif yaralandığını sözlerine ekledi.

Kurbanların çoğunluğunun kadın ve çocuklardan oluştuğu belirtiliyor. Djugu, İturi bölgesinde Codeco’nun farklı fraksiyonlarının sorumlu tutulduğu şiddet olaylarının en fazla yaşandığı yerlerden biri olarak dikkat çekiyor. Saldırılarda özellikle, şiddet nedeniyle köylerinden kovulan binlerce kişinin kaldığı kamplar hedef alınıyor.

Kasım ayının sonu ile aralık ayının başı arasındaki sekiz gün içinde bu bölgede en az 123 sivil öldürülmüştü.