Kongo’da bir katliam daha: 27 sivil öldürüldü

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin Beni bölgesinde DAİŞ bağlantılı silahlı bir grup tarafından düzenlenen saldırıda en az 27 sivilin katledildiği bildirildi.

Kuzey Kivu eyaletinde gözlemci ağına sahip olan Güvenlik Barometresi (KST), Twitter üzerinde yaptığı açıklamada saldırının cumartesi günü sabah erken saatlerde Beu-Manyama köyünde gerçekleştiğini belirtti.

Sözkonusu köy, Kuzey Kivu bölgesindeki Beni sınırları içerisinde bulunan Mamove yakınında bulunuyor.

Açıklamada “Beu-Manyama köyünde en az 27 sivil öldürüldü” denildi.

Beni’deki askeri kuvvetler sözcüsü “Ulaştığımızda, zaten artık geçti çünkü düşman ADF 10’u aşkın vatandaşımızı palalarla öldürmüştü” dedi.

Sözcü, “Onların peşine düştük. Askerlerimizin yedi ADF’liyi nötralize ettiği konusunda izi bilgilendiriyorum” diye ekledi.

Yetkiliye göre operasyonda bir ADF üyesi de yakalandı.

Bu katliam, Beni’de yaklaşık bir ay süren göreceli sükunetin ardından yaşandı.  Kasım ayından beri Kongo ve Uganda orduları ADF’ye karşı özellikle bölgenin doğusunda ortak askeri operasyonlar yürütüyor.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Kuzey-Kivu ve l'Ituri eyaletlerinde Mayıs 2021’den bu yana olağanüstü hal uygulanıyor. Bu bölgelerde  25 yıldır silahlı çatışmalar yaşanıyor. 

DAİŞ çetelerinin Orta Afrika kolu olarak sunduğu Demokratik İttifak Güçleri (ADF) Kongo’da binlerce sivili katletmekle, komşu Uganda’da da saldırılarda bulunmakla suçlanıyor.