Kolombiya seçimlerinde sağ önde, barış tehdit altında

Kolombiya’da Pazar günü yapılan genel seçimlerini sağcı eski Cumhurbaşkanı Alvaro Uribe’nin “Demokratik Merkez” partisi önde bitirdi. Gerilla hareketleri ile yapılan barış anlaşmaları tehdit altında bulunuyor.

Kolombiya’daki genel seçimler tarihi öneme sahip. İlk kez gerilla hareketi FARC, siyasi bir parti olarak seçimlere katıldı. Ancak seçimleri barış anlaşması karşıtı Alvaro Uribe’nin partisi kazandı. Ancak çoğunluğu elde edemedi. 2016’da FARC ile yapılan barış anlaşması ve ELN ile yürütülen barış müzakerelerinin geleceği belirsizlik kazandı.

Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, bu seçimleri “ülkenin yakın tarihinin en güvenlik, en şeffaf seçimleri” olarak değerlendirdi.

Sandıklardan çıkan sonuçlara göre FARC ile anlaşma karşıtı “Demokratik Merkez” partisi senatoda 19 sandalye, parlamentoda 33 sandalye elde etti. Ortak Devrimci Alternatif Güç adıyla seçimlere giren FARC ise, 240 sandalyeli parlamentoda anlaşma gereğince 10 sandalye garantiledi.

İKİ SOL PARTİDEN ÖNEMLİ ÇIKIŞ

FARC toplamda yüzde 1’lik oy elde edebildi. Ancak diğer iki sol parti, seçimlerde önemli bir çıkış yaptı. Barış anlaşmasının yürürlüğe girmesinden yana olan Yeşiller ve evanjelistler sürpriz yaparak sandalyelerin yüzde 20’sini elde etti.

Eski gerilla komutanı ve geleceğin senatörü 64 yaşındaki Pablo Catatumbo, “Hayatım boyunca ilk kez oy kullanıyorum ve bunu barış için yapıyorum” dedi. Catatumbo, korumalar eşliğinde oy kullandı.

Ülkenin ikinci büyük ve son gerilla hareketi Ulusal Kurtuluş Ordusu ELN de seçim boyunca tek taraflı ateşkes uydu.

FARC GÜVENLİ BİR KAMPANYA YÜRÜTEMEDİ

Seçimler diğer partiler açısından güvenli geçse de FARC açısından öyle olmadı. FARC, seçim kampanyası sırasında saldırılara maruz kaldığı için kampanyasını askıya almıştı. Eski gerilla hareketi, bu saldırıları barışı istemeyen ve savaşın sürmesini isteyen sabotaj eylemleri olarak değerlendirdi.

FARC ayrıca Cumhurbaşkanı adayını da çekmek zorunda kaldı. 59 yaşındaki gerilla lideri ve Cumhurbaşkanı adayı Timoşenko kod adlı Rodrigo Londono, kalp ameliyatı nedeniyle seçimlerden çekildi.

Kolombiya’da genel seçimlerden sonra 27 Mayıs’ta Cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Sağcı “Demokratik Merkez” adayını barış karşıtı Alvaro Uribe’ye yakın bir isim olan İvan Duque olarak belirledi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNİ KİM KAZANACAK?

Solun adayı Gustavo Petro olacak. Başkent Bogota’nın eski belediye başkanı olan Petro, aynı zamanda Venezuelalı lider Hugo Chavez’in görüşlerine yakın 19 Nisan hareketinin eski gerillası olarak önem kazanıyor.

Merkez partisinin adayı ise ülkenin ikinci büyük kenti olan Madellin’in eski belediye başkanı Sergio Fajardo.

Anketler şimdiye kadar solun adayı Petro’nun kazanacağını gösteriyordu, ancak sağın adayı olarak Duque’ün belirlenmesi ile ibrenin değişebileceği iddia ediliyor.

Peki şimdi ne olacak? Genel seçimlerden güçlü çıkan Uribe’nin partisi ELN ile yürütülen barış görüşmeleri üzerinde ağırlığını koyacak. Santos’un FARC ile yaptığı barış anlaşmasını iptal etmesi beklenmiyor ancak anlaşma çerçevesinde tarım reformu ve özel barış mahkemesi gibi tedbirleri bloke edebilir.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini eğer İvan Duque kazanırsa, ELN ile barış müzakereleri de ertelenebilir. Barış görüşmeleri Şubat ayında bir saldırı gerekçe gösterilerek hükümet tarafından askıya alınmıştı.

2010 yılından beri Cumhurbaşkanı olan ve 7 Ağustos’ta görevi sonlanacak olan Santos, ELN ile tıpkı FARC ile olduğu gibi bir barış anlaşması yapmayı umuyordu.