Kolombiya iç savaş raporu: Bilanço bilinenden daha ağır

Kolombiya’da yarım yüzyılı aşkın bir süre devam eden iç savaşa dair hazırlanan yeni bir raporda, kayıpların bugüne kadar bilinenden çok daha fazla olduğu duyuruldu.

Ulusal Tarihi Hafıza Merkezi (CNMH) tarafından yayınlanan yeni bir raporda 1958 ile 2018 arasındaki insan kayıplarına yer verildi.

Buna göre, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ve Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) gibi sol gerilla örgütleriyle ordu birlikleri ve sağcı paramiliter gruplar arasındaki çatışmaların bilançosu çok daha ağır.

60 yıllık süreçteki toplam kayıplar 262 bin 800 olarak verilirken, yaşamını yitirenlerin 215 binini siviller oluşturuyor.

EN ÇOK KATLİAM SAĞCI PARAMİLİTERLERCE YAPILDI

Rapora göre, ülkedeki insan ölümlerinden birinci derecede sorumlu olarak devletle birlikte sol gerilla hareketlerine karşı savaşan sağcı paramiliter gruplar gösterildi. Bu gruplar toplamda 94 bin 754 kişinin ölümünden sorumlu tutuldu.

FARC ve ELN ile diğer sol gerilla hareketleri ise 36 bin 683 kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor. 9 bin 804 ölümün ise Kolombiya güvenlik güçlerince gerçekleştirildiği raporda yer alıyor.

Yaşamını yitiren diğer bireylerin ise 2006 yılında dağılan aşırı sağcı paramiliter gruplardan kopanlar ile ‘bilinmeyen aktörlerce’ öldürüldüğü ifade ediliyor.

YAŞAMINI YİTİRENLERİN SAYISI 40 BİN ARTTI

CNMH tarafından daha önce yayınlanan bir raporda, 1958-2012 yılları arasında 220 bin kişinin hayatını kaybettiğine yer verilmişti. Son raporda ise 2013-2018 arası dönemdeki kayıplar eklenirken, ayrıca ‘yeni kaynaklardan’ edinilen bilgiler ışığında başka kayıplar olduğu ifade edildi.

İç savaş nedeniyle yerlerinden edilen bireylerin sayısı 6,9 milyon olarak verildi.

KAÇIRMA VE REHİN ALINANLARIN SAYISI 37 BİNİ AŞTI

CNMH raporunda önceye oranla daha fazla olan bir diğer rakam ise kaçırılan bireylere ait.

Rapora göre daha önce 27 bin 23 olarak verilen kaçırılan bireylerin sayısı 37 bin 94. Kaçırma ve rehin alma eylemlerinin büyük oranda FARC ve ELN gerillalarınca gerçekleştirildiği savunuluyor.

CİNSEL SALDIRILARIN SAYISINDA 9 KAT ARTIŞ

CNMH’nin daha önceki Kolombiya İç Savaşı raporunda toplamda bin 754 cinsel saldırı yaşandığı açıklanmıştı.

Son raporda ise 1958-2018 yılları arasında 15 bin 687 cinsel saldırının meydana geldiği bilgisi paylaşıldı.

Raporda 60 yıllık dönemde en az 17 bin 804 çocuğun silah altına alındığı kaydedildi.