Kolombiya ELN ile diyalogu yeniden başlatmak istiyor

Kolombiya hükümeti, Gustavo Petro’nun cumhurbaşkanı seçilmesi ardından Küba’nın yardımı ile Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile diyalogu yeniden başlatmak istediğini duyurdu.

Kolombiya Dışişleri Bakanı Alvaro Levya, Küba’nın başkenti Havana ziyaretinde yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'nun “barışı sağlamak için önerdiği yolu başlatmak için bu barış ülkesinde Ulusal Kurtuluş Ordusu ile diyaloğu sürdürmeyi arzuluyoruz” dedi.

Levya ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez “ELN ile diyalogu yeniden başlatmak ve barış yolunda ilerlemek için bunun bir fırsat olduğunu” söylerken, Küba’nın “tarafların hizmetinde olacağını” ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gustavo Petro perşembe günü yaptığı açıklamada Kolombiya hükümetinden bir delegasyonun, ELN ile barış niyetini değerlendirmek için Küba’ya ziyarette bulunduğunu söyledi.

Gerilla hareketi ile müzakerelere yeniden başlamak istediklerini söyleyen Petro, heyetin başkanı Danillo Rueda’nın 2018’den beri Havana’da olan gerilla şefleri ile temas kurmasına izin verdiğini belirtti.

ELN ile daha önce başlatılan diyalog, 2018 ile 2022 arasında cumhurbaşkanı olan aşırı sağcı Ivan Duque tarafından kesilmişti.

Kolombiya tarihinin ilk solcu Cumhurbaşkanı Petro, "Değerlendireceğiz, bir sürü söylenti, bildiri, ateşkes lehinde açıklamalar, barış olasılıkları var ama şimdi mesele bunun doğru olup olmadığını görmek" dedi.

2016 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos ile ülkenin en büyük gerilla hareketi FARC arasında tarihi barış anlaşması sağlanmıştı. ELN ile de Santos döneminde diyalog kuruldu ancak kendinden sonraki cumhurbaşkanı, görüşmeleri baltaladı.

Şili Cumhurbaşkanı Gabriel Boric de ELN ile yapılacak müzakereler için garantör olacaklarını açıkladı.

Kolombiyalı yetkililere göre ELN’nin mevcut durumda 2500 dolayında gerillası bulunuyor. Gerilla hareketi özellikle Pasifik bölgesi ve Venezuela ile olan sınır bölgesinde varlık gösteriyor.