Kolombiya’da patlayıcılar 220’yi aşkın can aldı

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Kolombiya’da son beş yılda anti-personel mayınlar, bombalar ve patlayıcı kalıntılarının 229 kişinin ölümüne, 1.709 kişinin yaralanmasına neden olduğunu belirtti.

ICRC tarafından yayınlanan raporda, Kolombiya’da patlayıcılardan dolayı ölüm ve yaralanmaların endişe verici bir artış eğiliminde olduğu belirtildi.

Raporun basına açıklandığı toplantıya patlayıcı mağdurlarından biri de katıldı. 2000 yılında yaşanan bir patlamadan kurtulan Orlando Balcarcel, “Patlayıcı cihazları görmüyoruz ama orada olduklarını biliyoruz. Bu bir travmadır, görünmez bir düşmandır” dedi.

45 yaşındaki Balcarcel, “Artık (patlama anını) hatırlamıyorum. 18 gün sonra hastanede bacaklarım kesilmiş olarak uyandım” diye ekledi.

Rapora göre 2018 yılından bu yana anti-personel mayınlar, bombalar ve patlayıcı kalıntılarından dolayı 229 kişi hayatını kaybetti, 1.709 kişi yaralandı.

CICR, son beş yılda “patlayıcı aygıtların varlığından dolayı insani sonuçların ağırlaştığını” kaydetti.

Komite üyesi Ana Maria Hernandez, “Daha az olay yaşandığını ama daha fazla can aldığını tespit ettik” dedi.

Ülkede halen gerilla hareketleri varlık gösterirken, gerilla hareketi FARC’ın 2016’daki barış anlaşmasından bu yana çete faaliyetleri de tırmandı. Ülke halen açık farkla dünyanın en büyük kokain üreticisi olmaya devam ediyor.

Hernandez, ülkenin bazı bölgelerinde balık avı, avlanma ve tarımcılığın kısıtlandığın ifade etti.

Orlando Balcarcel, yaralanmasına yol açtığı patlamanın olduğu alan komşularının 20 yıldır ayak basmadığını söyledi.

Balcarcel, “Bu korkumuzdan dolayı hayvanlarımıza bakamıyoruz veya tarım yapamıyoruz” dedi.

Kolombiya’da Barış İçin Yüksek Komiserlik Bürosu’na göre Kolombiya, 1990 ile 2021 arasında 12 bini aşkın kurbanla mayınlardan en fazla etkilenen ülkeler arasında yer alıyor.