Körfez’de gerilim tırmanıyor: ABD, İran İHA’sını düşürdü

ABD’nin Hürmüz Boğazı’nda “tehlikeli bir şekilde” Amerikan gemisine yaklaştığı iddia edilen İran’a ait insansız hava aracını düşürdüğü bildirildi.

ABD Başkanı Donald Trump yaptığı açıklamaya göre İran dronu ABD savaş gemisi USS Boxer’a bin metreden daha az bir mesafede yaklaştı. Trump, geminin İran dronunu düşürdüğünü açıkladı.

Bu açıklama İran ile ABD arasındaki gerilimin zaten çok yüksek olduğu bir döneme denk geldi.

İran rejimi de 20 Haziran’da Hürmüz Boğazı yakınlarında ABD’ye ait bir insansız hava aracını imha etmişti. Bu gelişme, her iki ülke arasında bir çatışma riskini arttırdığı şeklinde yorumlanmıştı.


ABD ile İran arasındaki gerilim, ABD’nin Mayıs 2018’de nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek, yaptırımlara dönmesiyle alevlendi. Trump yönetimi İran üzerinde yaptırımlarla “maksimum baskı” stratejisi izliyor. İran da nükleer anlaşmadaki bazı taahhütlerini askıya alarak, zenginleştirilmiş uranyumu anlaşmada belirlenen sınırın üzerine çıkardı.

İran bu Perşembe günü yaptığı yeni bir açıklamada Hürmüz Boğazı’nda “kaçak” petrol taşıyan bir gemiye ve 12 mürettebat ekibine el koyduklarını bildirdi. 4 Temmuz’da da İngiliz makamları Cebelitarık açıklarında bir İran petrol tankerine el koymuştu.