Kızılhaç: Türkiye’den Yunanistan’a günde yüzü aşkın insan geçiyor

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi, son dönemlerde Türkiye’den Yunanistan’a geçen göçmen sayısında keskin bir yükselişin olduğuna dikkat çekti. 

Uluslararası Kızılhaç Örgütü ve Kızılay Hareketi (IFRC) yaptığı yazılı açıklama ile son dönemde Türkiye’den Yunanistan’a geçen göçmen sayısında keskin bir artışın yaşandığına dikkat çekti. Açıklamada, büyük tehlike altında sınırı geçen insanların çoğunluğunun savunmasız kadın ve çocuklardan oluştuğu ifade edildi.

MART’TAN İTİBAREN 1000’DEN FAZLA İNSAN SINIRI GEÇTİ

Açıklamada, Mart ayından itibaren 1000’den fazla insanın kaçak yollarla Türkiye’den Yunanistan’a giriş yaptığı belirtilerek, "Sadece bu hafta içerisinde günde 100’den fazla insan Yunanistan’a giriş yaptı. Bu sayının yaz aylarında daha da yükselmesi beraberinde acil bir durumu doğuracaktır” denildi. 

Konuya ilişkin IFRC Yunanistan Başkanı Ruben Cano ise “Nehrin karşısındaki bu uzun ve tehlikeli yolculukları yapan insanların sayısında önemli bir artış görüyoruz ve bunların çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşuyor” dedi. 

'ENDİŞE VERİCİ'

“Tehlikeli bir şekilde nehri geçmeye çalışanlar arasında hamile kadınlar, yaşlı insanlar var” diye konuşan Cano, “Nehri geçmeyi başaran göçmenler Yunanistan’a bitkin bir şekilde varıyor. Nehri geçerek Yunanistan’a gelmek çok kullanılan bir rota değil ama son dönemde bu çok kullanılıyor. Bu, endişe verici bir durum ve gelişme. Yaz ile birlikte su seviyesinin azalması bu insanları daha çok cesaretlendirecek, bu beraberinde büyük tehlikeler getirecek” ifadelerini kullandı.  

Göçmen sayısındaki artış ile birlikte insani yardım ihtiyaçlarının da artığını söyleyen Cano, “Bu ani değişime neyin sebep olduğunu tam olarak bilmiyor ve anlam veremiyoruz. Ancak bu durumun göçmenler açısından daha çok tehlike yaratmaması ve daha çok ciddi hale gelmemesi için çalışıyoruz” diye ekledi.