Kızıldeniz’de İran tankerinde patlama

Kızıldeniz’de petrol taşıyan bir İran tankerinde patlama meydana geldi, petrol sızıntısı olduğu bildiriliyor.

Isna haber ajansına göre, Kızıldeniz’de Suudi Arabistan’ın Cidde kenti limanı yakınlarında bir İran tankerinde patlama meydana geldi.

İranlı uzmanlar, soruşturma başlatıldığını ve “terörist bir saldırı” olabileceğini belirtti.

Patlama ardından, tankerde petrol sızıntısı olduğu belirtiliyor. BBC’ye göre İran remisi Akdeniz’e ulaşmak için Süveyş Kanalı’na doğru ilerliyordu.

Körfez’deki gerilim özellikle Mayıs ayından bu yana tırmanıyor. 14 Eylül’de Suudi Arabistan’ın petrol üretimini felç eden tesislerine yönelik saldırılar gerçekleşti. Saldırıyı İran destekli Yemenli Husi milisleri üstlendi. Riyad, ABD ve Batılı bir çok ülke Husilerin saldırıları üstlenmesini güvenilir bulmadı. ABD ve Suudi Arabistan’a göre saldırıların arkasında İran yer alıyor.

16 Eylül’de İran Devrim Muhafızları, Körfez’de Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait bir petrol tankerine, kaçak akaryakıt taşıdığı gerekçesiyle el koydu.

İran Devrim Muhafızları 7 Eylül günü de yabancı bir gemide Filipinler vatandaşı 12 kişiyi gözaltına almıştı.

Bölgedeki gerilim özellikle Mayıs ayından bu yana net bir şekilde yoğunlaştı. Bazı gemilere yönelik saldırılar gerçekleşirken, 14 ve 19 Temmuz’da Devrim Muhafızları iki gemiye el koymuştu.

31 Temmuz’da bir petrol gemisine daha 7 mürettebat üyesi ile birlikte Tahran tarafından el konulmuştu. Gemi 700 bin litre kaçak akaryakıt taşımakla suçlanmıştı.