Kimse yardıma gitmedi, Akdeniz’de 170 mülteci boğuldu

Akdeniz’de Afrika’dan Avrupa’ya doğru yola çıkan ve bir süre sonra batan iki teknede toplam 170 mülteci boğuldu. Sadece 3 mülteci kurtulmayı başarırken, mülteci kuruluşları yardım gemilerine izin vermeyen Avrupa ülkelerine suçladı.

Avrupa’ya bir mülteci yolculuğu yine büyük bir trajediyle sonuçlandı. Toplam 173 mülteciyi taşıyan iki tekne Fas’tan İspanya’ya geçmeye çalışırken Libya kıyılarına 50 deniz mili uzaklığında battı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR)’nin verdiği bilgilere göre sadece 3 mülteci balıkçılar tarafından denizde fark edilerek kurtarıldı.

Denizdeki soğu hava yüzünden hayati tehlikeleri bulunan mültecilerin İtalya’ya ait kurtarma helikopterleriyle Lampedusa adasına götürüldüğü açıklandı. Ancak iki gündür Akdeniz’de İspanya ve Fas’a ait kurtarma ekiplerinin aramaları sonuç vermedi ve her iki teknede toplam 170 mültecinin hayatını kaybettiği bildirildi.

LİBYA TEKNEKLERİN ‘SOS’ ÇIĞILINI DUYMADI!

Denizde hayatta kalma mücadelesi vermeye çalışan mültecilerin soğuk havaya fazla direnemeyerek kısa süre sonra yaşamlarını kaybettikleri tahmin ediliyor. Teknenin batmadan önce Libya’dan ‘SOS’ (acil yardım) çağrısında bulunduğu, ancak hiç kimsenin yardıma gitmediği ve 11 saat süren yolculuktan sonra mültecilerin boğulduğu öğrenildi.

Akdeniz’de yaşanan yılın ilk büyük trajedinin ardından başta UNHCR olmak üzere görev yapan mülteci kuruluşları ise gönüllü yardım gemilerine izin vermeyen Avrupa ülkelerini suçladı. Eleştirilerin odağında ise İtalya’da geçtiğimiz yıl iş başı yapan ve Conte liderliğindeki popülist Beş Yıldız Hareketi ile aşırı sağcı Lig Partisi’nin oluşturduğu koalisyon hükümetinin İçişleri Bakanı Matteo Salvini var.

Salvini’nin talimatıyla İtalya kapılarını Akdeniz’de gezen bütün uluslararası yardım kuruluşlarına kapatmıştı. Sağ milliyetçi Kuzey Ligi'nin lideri Salvini’nin bu kararından sonra Akdeniz’de yaşanan mülteci ölümlerinde gözle görülür şekilde artış oldu. Son trajediyle yılın üç haftasında Akdeniz’de boğulan mültecilerin sayısının 200’ü geçtiği ifade ediliyor.

Ancak İtaya İçişleri Bakanı Salvini ise deyim yerindeyse topu yardım gemilerine attı. “Ben kötü değilim” diyerek kendisini savunan Salvin Akdeniz’de bazı yardım gemilerinin yeniden görev yapmasının ardından kaçakçıların yeniden iş başı yaptığını iddia etti. UNCHR’nin İtalya’daki yetkilisi Filippo Grandi “Avrupa’nın kapısı önündeki bu trajediye gözümüzü kapatamayız” diyerek Salvini’nin suçlamalarını sert bir dille ret etti.

2018’DE EN AZ 2200 MÜLTECİ HAYATINI KAYBETTİ

Geçtiğimiz günlerde UNHCR 2018’de toplam 2200’den fazla mültecinin Akdeniz’de boğularak hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Bir önceki yıl ise bu rakam 3139 olarak açıklanmıştı. Ancak bu rakamlar sadece cenazeleri bulanan veya Akdeniz’de yola çıktıktan sonra hiçbir haber alınmayan mülteciler için verilen kayıp ilanlara dayandırılıyor. Bu yüzden Balkan ülkelerinde sınırların sıkı şekilde kapatıldığı için mültecilerin deniz yoluyla Avrupa’ya ulaşmaya çalıştığı ve bundan dolayı ölümlerin daha fazla olduğu belirtiliyor.