Kazakistan’da protesto: Hükümet görevden alındı, 200 gözaltı, onlarca yaralı

Kazakistan’ın birçok kentinde gaz zammına karşı yapılan protesto eylemleri sırasında 200’ü aşkın kişi gözaltına alınırken, onlarca eylemci ve polisin yaralandığı bildirildi. Hükümet görevden alındı.

Salıyı çarşambaya bağlayan gece başkent Almati’de yaşanan gösteriler sırasında polis ses bombaları ve göz yaşartıcı gazlar kullandı. Başkentte 19 Ocak’a kadar gece saatlerinde sokağa çıkma yasağı konuldu.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “kamu düzenini bozdukları” gerekçesiyle 200’ü aşkın kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Bakanlık, 95 polisin yaralandığını açıklarken, yaralanan eylemci olup olmadığı konusunda bilgi verilmedi.

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, protesto eylemleri nedeniyle hükümeti görevden aldı. Başbakan Askar Mamin’in yerine geçici olarak bu görevi yeni kabine kurulana kadar Başbakan Yardımcısı Alihan İsmailov yürütecek. 1989 yılından bu yana ülkenin başında olan 81 yaşındaki Tokayev, eylemcileri “içerden ve dışarıdan gelen provokasyonlara cevap olmamaya, resmi binalara saldırı çağrılarına karşılık vermemeye” çağırdı.

ZAM YAPAN İŞLETME MÜDÜRÜ GÖZALTINA ALINDI

Protesto eylemleri sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) fiyatına zam getirilmesi ardından pazar günü ülkenin batısındaki Zhanaozen kentinde başladı ve daha sonra Hazar Denizi boylarındaki Aktav ile başkent Almati’ye sıçradı.

Hükümetin eylemleri yatıştırmak için gaz fiyatını indirdi. Yılın başında litresi 120 tenge olan gaz, 50 tengeye (0,1 euro) düşürüldü.

Kazakistan medyasına göre bu Çarşamba günü Zhanaozen’deki bir gaz işletme tesisinin müdürü ile başka bir sorumlu gözaltına alındı. Sözkonusu işletme gaz fiyatını gerekçesiz bir şekilde arttırmakla suçlanıyor.

Orta Asya’nın en büyük ekonomisine sahip olan Kazakistan geçmişte iki haneli ekonomik büyüme değerleri ile öne çıkıyordu. Ancak petrol fiyatlarındaki düşüş ve Rusya’daki ekonomik kriz para birimi tengenin değer kaybetmesi ve enflasyonun büyümesine neden oldu.