Katalonya’ya İspanyol yargı müdahalesi: Başkanın görevi düşürüldü

İspanya’da Başbakan Pedro Sanchez ile Katalanlar arasında geçtiğimiz gün varılan uzlaşının hemen ardından Katalan Bölge Başkanı’nın görevden alınmasına karar verildi.

İspanya yargısının özerk Katalonya Bölgesi Başkanı Quim Torra’yı ‘itaatsizlik’ suçundan mahkûm etmesi ve seçme-seçilme hakkını 18 ay iptal etmesi ardından görevden alınmasına karar verildi. İspanya Seçim Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, Bölge Başkanı’nın Katalonya Bölge Parlamentosu üyeliğinin son bulduğuna hükmedildi.

Bu ise, Quim Torra’nın Bölge Başkanı sıfatını kaybetmesi anlamına geliyor.

KATALAN SEMBOLLERİNİ KALDIRMADIĞI İÇİN MAHKUM EDİLDİ

Katalonya Bölge Başkanı Quim Torra’nın yargı tarafından cezalandırılmasına gerekçe olarak, Seçim Komisyonu’nun daha önceki bazı uyarılarına ‘itaat etmemesi’ gösterilmişti. Komisyon, Katalonya Bölgesel hükümetinin binasında bulunan bağımsızlık yanlısı amblemleri kaldırmasını istemiş; Torra ise bu talebi yerine getirmemişti.

‘ANCAK KATALONYA PARLAMENTOSU BU KARARI VEREBİLİR’

Katalonya Bölge Başkanı Quim Torra tarafından yapılan açıklamada ise, görevden alma kararının sadece Bölge Parlamentosu tarafından alınabileceği vurgulandı.

TEMYİZ KARARI BEKLEMEDEN GÖREVDEN ALINDI

Quim Torra’nın görevden alınması kararı, Bölge Başkanı’nın İspanya Yüksek Mahkemesi’ne yaptığı temyiz başvurusu beklenmeden alındı. Torra, 19 Aralık’ta bir alt mahkeme tarafından seçme ve seçilme hakkının 18 aylığına iptal edildiği karara itiraz etmişti.

Ancak İspanya Seçim Komisyonu, sağ ve aşırı sağcı İspanyol partilerinin talebine uyarak Torra’nın parlamento üyeliğini düşürdü.

SANCHEZ İLE KATALAN PARTİSİ ERC’NİN UZLAŞTIĞI BİR ANDA GELDİ

İspanyol yargısının Katalonya yönetimine yönelik 2017 referandumundan sonraki bu en büyük müdahalesi, Sosyalist Parti (PSOE) lideri Başbakan Pedro Sanchez ile müzakerelerin sonuç vermeye başladığı bir dönemde geldi. Sanchez, Kasım ayındaki seçimlerden sonra parlamento çoğunluğunu yakalayamadıkları için sol parti Podemos ile koalisyonu kurmak amacıyla bağımsızlık yanlısı Katalan partisi ERC ile uzlaşmıştı. ERC, Madrid ve Barselona hükümetlerinin müzakerelerinin sürmesi ve çıkacak sonucun Katalan halkının onayına sunulması şartıyla salı günü yapılacak ikinci tur güvenoyu oylamasına katılmayacak. Bu sayede İspanya’nın yeni hükümetinin kurulabilmesi planlanıyordu.