Katalonya’da hükümet kurulamıyor; erken seçimler gündemde

Katalonya’da aylardır çözülemeyen yeni bölgesel hükümet sorununa İspanyol yargısının da müdahalesi yeniden seçimleri de gündeme getirdi.

İspanya ükümeti tarafınan 21 Aralık’ta dayatılan Katalonya Bölge Parlamentosu seçimlerinden bağımsızlık yanlıları yine zaferle çıkmış ve yeni bölge başkanını belirleme hakkını kazanmışlardı.

SANCHEZ’İN PARLAMENTO’YA GELMESİNE ENGEL

Ancak sürgünde bulunan eski başkan Carles Puigdemont’un yerine aday gösterdiği cezaevindeki milletvekili Jordi Sanchez’in adaylığı da İspanya Yüksek Mahkemesi’nin bir yargıcı tarafından engellendi. Sanchez’in başkanlığının onaylanabilmesi için Katalonya Parlamentosu’na bizzat gelmesi gerekirken, bunun için cezaevinden çıkış izni başvurusu yapılmıştı.

Yüksek Mahkeme yargıcı ise, Sanchez’in bu talebini reddederek, bağımsızlık yanlılarının yeni hükümeti kurmasına yönelik bir engel daha çıkarmış oldu.

PUIGDEMONT: YENİ SEÇİMLER TRAJEDİ OLMAZ

Yargının yeni bir darbe niteliğindeki bu kararı ardından açıklama yapan Brüksel’de sürgünde bulunan Carles Puigdemont, “Her ne kadar önceliğimiz olmasa ve içimizden kimse istemese de, yeni seçimler kesinlikle bir trajedi değildir” diye tepki gösterdi. Katalan gazetelerinden El Punt Avui’ye konuşan Puigdemont, olası bir erken seçimin sorumlusunun 21 Aralık’taki seçim sonuçlarını kabullenemeyen İspanya devleti olduğunun altını çizdi.

İspanya hükümeti ise, aylardır hapiste tuttuğu seçilmişleri serbest bırakmak yerine bağımsızlık yanlısı partilerin ‘görevini yerine getirebilecek’ bir aday çıkarmalarını dayatıyor.

REFERANDUM SONRASINDA GASP EDİLEN PARLAMENTO’DA YİNE ÇOĞUNLUKTALAR

Bağımsızlık yanlılarının özerk yönetimde olduğu Katalonya’da 1 Ekim 2017’de referandum kararı alınmış, bu referandum İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. İptale rağmen yapılan referandum öncesinde on binlerce polis gücüyle sandığa gidilmesi engellenmişti. Ancak yine de seçmenlerin yüzde 43’ü sandığa gitmiş ve yüzde 90 oranında bağımsızlık yönünde oy çıkmıştı.

Katalonya yönetiminin referandum sonucunu temel alarak 27 Ekim 2017’de bağımsızlık ilan etmesi ardından İspanya hükümeti, anayasanın 155’inci maddesini devreye koymuştu. Bu kapsamda özerk yönetim kurumlarına el konmuş, Bölge Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont da görevinden alınmıştı.

Yargı ve devlet gücüyle feshedilen Katalonya Parlamentosu için yapılan erken seçimlerde yine bağımsızlık yanlıları çoğunluğu yakalamıştı.