Katalonya’da halk kurumlarına sahip çıkmakta kararlı

Katalonya’da halk İspanya’nın kendi iradesine yönelik baskıcı eylemlerine karşı direnişini sürdürmeye devam ederken, el konulan kurumlara sahip çıkıyor. 

1 Ekim’de yapılacak bağımsızlık referandumunu yasaklayan İspanya Anayasa Mahkemesi’nden sonra İçişleri Bakanlığı harekete geçmiş ve 24 üst düzey yöneticiye baskınlar düzenlemişti.

Aralarında Katalonya Bölge Başkan Yardımcısı’nın da olduğu en az 13 kişi ise gözaltına alınırken, bu kişiler, referandumun doğrudan organizesinde yer alan üst düzey yöneticilerdi.

BAŞKAN YARDIMCILIĞI VE BAKANLIK BİNALARINA SAHİP ÇIKILDI

Çarşamba sabahı yaşanan bu sindirme operasyonlarından sonra Katalanlar başta başkent Barselona olmak üzere birçok kentteki eylemlerini sürdürüyor. Dün geceden itibaren Bölge Başkan Yardımcılığı binasına sahip çıkan çok sayıda Katalan eylemci, binayı terk etmemekte direniyor.

Ayrıca İspanya merkezi yönetimine bağlı güvenlik güçlerinin el koymasını önlemek amacıyla birçok bölgesel bakanlık önünde de eylemler devam ettiriliyor. Gece baskınların düzenlendiği Bölge Ekonomi Bakanlığı binasını kuşatan Katalan eylemciler, merkezi hükümete bağlı Guardia Civil’e mensup güvenlik güçlerinin çıkışına ancak sabah saatlerinde müsaade ettiler.

Dün geceden bu yana sokaklardaki eylemler de devam ederken, eylemciler Katalanca bağımsızlığı sembolize eden bayrak olan ‘Estelada’yı dalgalandırdılar.

İspanya hükümetinin 10 milyon kadar oy pusulasına el koymasına rağmen Katalonya Bölge Başkanı Carles Puigdemont ve bağımsızlık yanlısı partiler taviz vermemekte kararlı. Yine son olarak Barselona spor kulübünden yapılan açıklamada da irade beyanına yönelik bu sindirme politikalarına tepki gösterilmişti.

HALKIN ÇOĞUNLUĞU İRADESİNİ BEYAN ETMEK İSTİYOR

Katalonya’nın 7,5 milyonluk nüfusu içerisinde önemli bir İspanyolca konuşan kesim olsa da Katalanların çoğunluğu bağımsızlıktan yana. Ancak bölgede yaşayan İspanyol kökenlilerin de oy kullanacak olması nedeniyle bağımsızlık isteyenler ile İspanya’da kalmak isteyenlerin oranlarının birbirine yakın olduğu tahmin ediliyor.

Son seçimlerde bağımsızlık yanlısı Junts pel Si koalisyonu yüzde 48 oy almış ve Bölgesel Parlamento’da 132 sandalyeden 72’sini kazanmıştı. Yine yapılan anketler, Katalonya’da yaşayan halkların büyük bir çoğunluğunun referandumun engellenmesine karşı olduğunu ve ‘Evet’ veya ‘Hayır’ da olsa oyunu vermek istediğini gösteriyor.