Katalan bağımsızlık referandumu için bir adım daha

Bağımsızlık referandumunun haftalardır gündemde olduğu Katalonya’da bölgesel iktidar partileri, referandum çağrısını kolaylaştıracak yeni bir yasayı kabul etti.

Bağımsızlık yanlısı partilerin bölgesel koalisyonu olan Junts pel Si tarafından Katalonya Bölgesel Parlamentosu’na getirilen yasa, parlamentonun referandum çağrısını kolaylaştırmayı öngörüyor.

Yasa, bağımsızlık referandumunun herhangi bir komisyonda görüşülmeden ve değişiklik önergesi verilmeden tek oturumda oylanmasına imkan tanıyor.

135 üyeli Katalonya Bölge Parlamentosu’ndaki oylamada 72 parlamenter ‘evet’ oyu verdi.

Ancak yasanın kabul edilmesinden sonra muhalefette olan ve İspanya içinde kalınmasından yana olan partiler, düzenlemenin ‘demokrasiye aykırı’ olduğunu savunuyorlar.

ANAYASA MAHKEMESİ’NİN REFERANDUMU REDDETMESİ KESİN

Ancak Katalonya Bölgesel Parlamentosu’nun referandum kararı alması halinde dahi İspanya hükümetinin bu kararı tanımayacağı duyurulmuştu.

Referandum kararının İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmesine de kesin gözüyle bakılıyor.

7,5 milyon nüfusuyla başkent Madrid’den sonra İspanya’nın ekonomik açıdan en güçlü bölgesi olan Katalonya’da bağımsızlık yanlısı partiler 2010 yılından bu yana iktidarda.

Bağımsızlık için 9 Kasım 2014 tarihi için planlanan bir önceki referandum da, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.

Yasağa rağmen dönemin Katalonya Bölge Başkanı Artur Mas ve bölgesel iktidar tarafından sembolik olarak yapılan referandumda yüzde 80’in üzerinde ‘evet’ oyu çıkmıştı.