Kanarya Adaları’nda yanardağ patlaması

İspanya’ya bağlı Kanarya Adaları’nda yaşanan bir dizi depremin ardından La Palma’da yanardağ patladı, tahliyeler başladı.

Atlas Okyanusu’nda yer alan ve İspanya’ya bağlı bulunan Kanarya Adaları’nın en büyük beşinci adası olan La Palma’da yanardağ patladı. Las Manchas bölgesinde bulunan Cumbre Vieja milli parkında yerel saatle 15.15'te meydana gelen patlamanın ardından büyük bir duman bulutu yükseldi. Lavlar, kentlerden izole yerleşim yerlerine doğru ilerledi.

Yetkililer binden fazla kişiyi hemen tahliye etti, ancak İspanya Sivil Muhafızları, 10 bin kadar sakinin tahliye edilmesi gerekebileceğini söyledi.

85 bin nüfuslu La Palma, İspanya'ya bağlı Kanarya Adaları takımadalarındaki sekiz volkanik adadan biri.

Adalar, Afrika’nın batı kısıyına en yakın noktada olan Fas'tan 60 mil uzakta.

Bölgede meydana gelen volkanik patlamadan önce 4,2 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

İlk patlamadan kısa bir süre sonra, lavlar  El Paso köyündeki evlere doğru aktı.

Belediye Başkanı Sergio Rodriguez, yakın tehlikede olan 300 kişinin tahliye edildiğini, yolların kapatıldığını ve yetkililerin meraklıları bölgeye yaklaşmamaları konusunda uyardığını söyledi.

Lavlar bazı evlere ulaştı ve bir dağ evinin çökmesine neden oldu. Yetkililer, lav akıntılarının El Paraíso, Alcalá ve çevresindeki bölgelerin belediyelerini de tehdit edebileceği konusunda uyardı.

Volkan Riski Önleme Planı Bilimsel Komitesi, daha güçlü depremlerin “hissedilmesinin muhtemel olduğunu ve binalara zarar verebileceğini” söyledi.

Uzmanlar komitesi, ayrıca adanın güneybatı sahilinin bir bölümünün toprak kayması ve kaya düşmeleri için risk altında olduğunu kaydetti.

Kanarya Adaları Volkanoloji Enstitüsü, en son 1971'de patlak veren patlamayı bildirdi.